Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

TASR skončila rok 2017 v zisku 62.951 eur, zákonné úlohy si plnila

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala. Foto: TASR/Michal Svítok

Z predaja vlastných produktov a služieb získala za druhý polrok 1,6 milióna eur bez DPH, čo je v porovnaní s druhým polrokom 2016 nárast o 37 percent.

Bratislava 1. marca (TASR) - Verejnoprávna Tlačová agentúra SR (TASR) ukončila druhý polrok 2017 s plusovou bilanciou vo výške 49.689 eur, celý rok priniesol ziskový hospodársky výsledok vo výške 62.951 eur. Uvádza sa to v správe o činnosti TASR za druhý polrok 2017, ktorú vo štvrtok odobrili členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. O činnosti agentúry už za svoje obdobie pred poslancami referoval prvý raz nový generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala, ktorý nastúpil do funkcie v septembri 2017.

V správe o činnosti sa uvádza, že TASR bola v hodnotenom období efektívnou a užitočnou agentúrou pre klientov i verejnosť. "Úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona, boli v druhom polroku 2017 splnené. TASR bola vo svojom spravodajstve slobodná a nezávislá. Spravodajstvo nebolo v prospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej alebo inej záujmovej skupiny. Spravodajstvo objektívne, vyvážene a aktuálne reflektovalo dianie na Slovensku i v zahraničí," konštatuje sa v dokumente.

Člen výboru Karol Farkašovský (SNS) chcel vedieť, aký je v TASR systém verifikácie faktov a či sa nejakým spôsobom sofistikuje vzhľadom na aktuálnu dobu. "Systém verifikácie faktov je základným atribútom agentúry. Naša ambícia je mať spravodajstvo postavené na faktoch, a tie preberáme z kredibilných, overiteľných a dôveryhodných zdrojov," uistil Puchala.

Smerom dovnútra zase v TASR funguje viacstupňová kontrola. "Jednak sú to skúsení redaktori, zároveň, každý zdroj je v správe citovaný. Samozrejme, stanú sa veci, ktoré sú mimo výsek, ale usilujeme sa, aby ich bolo čo najmenej. Nikto z klientov sa nemusí obávať, že by sme cielene robili nejakú kampaň," dodal generálny riaditeľ.

TASR vydala za druhý polrok minulého roka 137.567 multimediálnych správ. V slovnom spravodajstve priniesla 76.678 správ, vydala 6851 zvukov, 49.810 fotografií a 4228 videospráv. Z predaja vlastných produktov a služieb získala za druhý polrok 1,6 milióna eur bez DPH, čo je v porovnaní s druhým polrokom 2016 nárast o 37 percent.

Agentúra si v septembri 2017 prevzala v Belehrade cenu Európskej aliancie tlačových agentúr "EANA Award for Excellence in News Agency Quality 2017" za vytvorenie agregátora sociálnych sietí Somecan. Naposledy túto cenu získala nemecká DPA.

V správe sa zároveň konštatuje, že TASR významne zrýchlila a skvalitnila svoje spravodajstvo. "Brief správy sa stali inovatívnym praktickým prvkom. Sprístupnenie servisu pre všetky mestá a obce zabezpečuje dostupnosť verejnoprávnych informácií pre samosprávy na nekomerčné použitie a otvára silnú spoluprácu s regiónmi. Správy v maďarskom jazyku národnostnej menšiny sú zase prelomovým agentúrnym počinom na Slovensku," uvádza sa v dokumente.