Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Väčšina hotovostných platieb nad 5000 eur má byť zakázaná

Ilustračné foto Foto: TASR

Za porušenie zákazu odovzdať alebo prijať hotovostnú platbu nad stanovený limit hrozí fyzickej osobe pokuta do 10.000 eur a podnikateľovi až do 150.000 eur.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Od budúceho roka má byť na Slovensku zakázané uskutočniť väčšinu platieb v hotovosti, ktorých hodnota prevyšuje 5000 eur.

Pre vzťahy medzi fyzickými osobami nepodnikateľmi má byť tento limit nastavený na 15.000 eur. Zákaz bude mať však aj viaceré výnimky. Vyplýva to z návrhu zákona o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý dnes posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Právna norma je súčasťou opatrení vyplývajúcich z vládou schváleného Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016.

"Zavedenie povinného bezhotovostného styku nad určitý limit je možné vnímať ako príspevok nielen k obmedzeniu podvodných konaní v daňovej oblasti, ale aj ako opatrenie na boj proti praniu špinavých peňazí, na boj proti korupcii a trestnej činnosti, či pri ochrane pred financovaním terorizmu," vysvetľuje svoj návrh rezort financií. Obmedzením hotovostných platieb sa má zabrániť napríklad fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov či iným druhom tzv. kreatívneho účtovníctva.

Za porušenie zákazu odovzdať alebo prijať hotovostnú platbu nad stanovený limit hrozí fyzickej osobe pokuta do 10.000 eur a podnikateľovi až do 150.000 eur. O sankciách budú rozhodovať miestne príslušné daňové a colné úrady a výnos z nich bude príjmom štátneho rozpočtu.

Výnimky zo zákona sa majú vzťahovať na vymedzené situácie, kedy je stranou platby štát alebo iný verejný orgán, napríklad pri platení daní a ciel. Ministerstvo financií tiež v návrhu pripúšťa hotovostné platby nad stanovený limit vtedy, keď je na to závažný dôvod - v čase vojny, krízového alebo núdzového stavu, pri platobných službách, poštovom platobnom styku, spracovaní a preprave hotovosti či pri zmenárenskej činnosti.