Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Na predaj respirátorov by sa mala zaviesť nulová sadzba DPH

Na ilustračnej snímke respirátor. Foto: TASR/DPA

Toto opatrenie by malo trvať do 30. apríla tohto roka.

Bratislava 4. februára (TASR) – Na Slovensku by sa mala zaviesť nulová sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na osobné ochranné prostriedky, ktoré slúžia na zabezpečenie vyššej ochrany dýchacích orgánov a ktoré sú filtračnou tvárovou polomaskou kategórie FFP2 a FFP3. Počíta s tým návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Vo štvrtok novelu zákona poslanci posunuli do druhého čítania. Rokujú o nej v skrátenom legislatívnom konaní.

"Účelom novely zákona je zabezpečenie lepšej cenovej dostupnosti účinnej ochrany obyvateľstva pred ochorením COVID-19, keďže uplatňovanie nulovej sadzby DPH na uvedené tovary predpokladá zníženie ceny pre konečného spotrebiteľa," vysvetlil rezort financií v materiáli. Toto opatrenie by malo trvať do 30. apríla tohto roka.

Rezort predpokladá, že zavedenie nulovej sadzby bude mať na rozpočet verejnej správy negatívny vplyv a zo štátnej pokladnice v tomto roku ukrojí viac ako 15 miliónov eur.