Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

OĽANO:Príplatok za nočnú prácu by sa mohol odvíjať od priemernej mzdy

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Navrhuje to opozičné hnutie v novele Zákonníka práce, o ktorej poslanci rokovali v závere piateho dňa 17. schôdze parlamentu.

Bratislava 16. mája (TASR) - Príplatok za nočnú prácu by sa nemal odvíjať od minimálnej mzdy, ale od priemerného zárobku zamestnanca. Navrhuje to hnutie OĽaNO-NOVA v novele Zákonníka práce, o ktorej poslanci rokovali v závere piateho dňa 17. schôdze Národnej rady SR.

"Od priemerného zárobku zamestnanca sa už v súčasnosti odvíjajú niektoré iné mzdové zvýhodnenia, napr. mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok alebo mzda za prácu nadčas," poukazujú opoziční poslanci. Zmena by sa mala podľa OĽaNO-NOVA týkať aj zamestnancov pracujúcich na niektorú z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Hnutie pripomína, že podľa údajov Eurostatu je Slovensko dlhodobým lídrom v počte zamestnancov pravidelne pracujúcich v noci. "Až 16,7 % slovenských zamestnancov (teda 1/6), pravidelne pracuje v noci. Priemer európskej dvadsaťosmičky je pritom len 6,1 % zamestnancov, ktorí pravidelne pracujú v noci," uvádzajú navrhovatelia.

Poukazujú aj na negatíva nočnej práce. "Medzi najskloňovanejšie riziká nočnej práce patria najmä možné poruchy spánku, či iné zdravotné problémy, únava vo voľnom čase, a tiež nižšia kvalita rodinného a spoločenského života," dopĺňajú poslanci OĽaNO-NOVA.