Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

NSK: Stavbu mosta medzi Chľabou a Ipolydamásdom ovplyvní viac faktorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Most je navrhnutý so spriahnutou nosnou konštrukciou a bude financovaný z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko 2014-2020.

Chľaba 5. augusta (TASR) - Termín začatia a ukončenia projektu vybudovania mosta cez rieku Ipeľ medzi slovenskou obcou Chľaba a maďarskou Ipolydamásd je ovplyvnený viacerými faktormi. Ako TASR informovala hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Oľga Prekopová, most je navrhnutý so spriahnutou nosnou konštrukciou a bude financovaný z fondov Európskej únie (EÚ) v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko 2014-2020.

Podľa jej slov termín začatia a ukončenia mosta je ovplyvnený podpísaním dodatku k Dohode medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Maďarska o výstavbe cestného mosta nad riekou Ipeľ a súvisiacich objektov na spoločnej štátnej hranici medzi obcami Chľaba a Ipolydamásd. "Dodatok bude obsahovať presné parametre navrhovaného mosta. Termín začatia a ukončenia mosta ovplyvní aj vyhlásenie výzvy na predkladanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) z prostriedkov EÚ a proces schvaľovania podanej žiadosti o NFP, ktorej súčasťou je aj vypracovaná projektová dokumentácia," povedala Prekopová.

Celkové predpokladané náklady na realizáciu stavby podľa vypracovanej štúdie uskutočniteľnosti predstavujú sumu 4,029 milióna eur, z toho pre slovenskú stranu 1,662 milióna eur na vybudovanie prístupovej cesty k mostu a na vybudovanie polovice mostného telesa. "Príjazdová komunikácia na slovenskej strane je navrhnutá s napojením na cestu III/1515 a na hrádzu v obci Chľaba. Na maďarskej strane je potrebné vybudovať novú komunikáciu. Celý proces vrátane zabezpečenia financií z európskych zdrojov manažuje maďarská spoločnosť Nemzeti Infrastruktúra Fejlestö Zrt.," dodala hovorkyňa predsedu NSK.