Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

NSS MAS žiada o zvýšenie finančného balíka pre miestne akčné skupiny

Foto: http://nssmas.eu/

Miestne akčné skupiny vznikajú ako neformálne partnerstvo subjektov verejného a súkromného sektora, ktoré pôsobia v území za účelom aktívne prispieť k miestnemu rozvoju.

Bratislava 16. marca (TASR) - Národná sieť slovenských miestnych akčných skupín (NSS MAS) žiada o zvýšenie finančného balíka pre miestne akčné skupiny, aby tak mohli efektívne vykonávať implementáciu svojich stratégií.

NSS MAS oceňuje, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR plánuje podporiť prístup LEADER (spájanie aktivít, ktoré podporujú hospodársky rozvoj vidieka) a CLLD (miestny rozvoj vedený komunitou) na čo najväčšom území, odporúča však navýšiť finančné prostriedky. "Tento balík finančných prostriedkov môže byť navýšený cez eurofondy riadenou nadkontraháciou, ale aj zo štátneho rozpočtu," informuje NSS MAS s tým, že požaduje navýšenie balíka o 70 miliónov eur. Zdôrazňuje pritom, že ide o implementáciu na šesť rokov, ktorá je investovaná výlučne do regiónov.

"Pri pridanej hodnote, ktorú dokáže vytvoriť, veľkosti územia a počte obyvateľov, ktorých sa pozitívne dotkne, nejde o veľkú sumu," tvrdí NSS MAS. Slovensko je podľa nej poslednou členskou krajinou Európskej únie, ktorá nemá zazmluvnenú ani jednu miestnu akčnú skupinu, a preto sa situácia stáva výrazne nepriaznivou. "Termín, ktorý stanovila Európska komisia, teda december 2017, považujeme za neskorý a žiadame, aby došlo k udeleniu štatútov miestnej akčnej skupiny do konca leta 2017," spresnila NSS MAS.

Začiatkom marca informovalo ministerstvo pôdohospodárstva, že šancu získať štatút miestnej akčnej skupiny ponúkne všetkým záujemcov s kvalitnými stratégiami z prvého kola výzvy. Na podporu verejno-súkromných partnerstiev v regiónoch vyčlení rezort takmer 200 miliónov eur.

Miestne akčné skupiny sú verejno-súkromnými partnerstvami, v ktorých majú svoje zastúpenie miestne komunity, podnikatelia, verejná správa, poľnohospodárske a lesnícke subjekty, mladí ľudia a iní dôležití aktéri na miestnej úrovni. Vznikajú ako neformálne partnerstvo subjektov verejného a súkromného sektora, ktoré pôsobia v území za účelom aktívne prispieť k miestnemu rozvoju.