Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Núdzové zásoby ropy doplní Transpetrol

Zásobníky ropy spoločnosti Transpetrol v Budkovciach. Foto: TASR/František Iván

Štát tak chce v tomto a nasledujúcom roku naplniť núdzové zásoby v objeme 68.000 ton, keďže mu táto povinnosť vyplýva z eurosmernice.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR plánuje na základe dohody so spoločnosťou Transpetrol, a. s., využiť jej zásoby ropy. Štát tak chce v tomto a nasledujúcom roku naplniť núdzové zásoby v objeme 68.000 ton, keďže mu táto povinnosť vyplýva z eurosmernice.

"Je to však iba dočasné riešenie. V roku 2013 bude potrebné definitívne vyriešiť otázku financovania núdzových zásob," konštatuje sa v návrhu zákona o núdzových zásobách ropy predloženého SŠHR. Návrh, ktorý prerokovala Národná rada (NR) SR v skrátenom konaní, dnes poslanci definitívne schválili.

Zmenou sa má zabezpečiť maximálna kontrola štátu nad núdzovými zásobami a pohotová použiteľnosť týchto zásob s cieľom eliminovať hospodárske škody pri výskyte ropnej krízy. Navrhovaný model nevyvolá žiadne nároky na zdroje štátneho rozpočtu, žiadne alebo len minimálne dodatočné finančné zaťaženie podnikateľskej sféry.