Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Núdzové zásoby ropy pomôže hmotným rezervám doplniť Transpetrol

Zásobníky ropy spoločnosti Transpetrol v Budkovciach. Foto: TASR/František Iván

V roku 2013 bude potrebné definitívne vyriešiť otázku financovania núdzových zásob.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR plánuje využiť na základe dohody so spoločnosťou Transpetrol, a. s., zásoby ropy v jej vlastníctve, ktorými bude v rokoch 2012 a 2013 naplnená povinnosť štátu doplniť núdzové zásoby v objeme 68.000 ton vyplývajúca SR z eurosmernice.

"Je to však iba dočasné riešenie. V roku 2013 bude potrebné definitívne vyriešiť otázku financovania núdzových zásob," konštatuje sa v návrhu zákona o núdzových zásobách ropy predloženého SŠHR na skrátené legislatívne konanie, ktorý na svojom dnešnom rokovaní prerokovala a schválila vláda SR.

"Pripravovaný model zabezpečenia núdzových zásob tak, ako je to aj v súčasnosti, by nemal vyvolať žiadne nároky na zdroje štátneho rozpočtu, žiadne alebo len minimálne dodatočné finančné zaťaženie podnikateľskej sféry, a tým aj konečného spotrebiteľa. Predovšetkým by mal zabezpečiť maximálnu kontrolu štátu nad núdzovými zásobami a pohotovú použiteľnosť týchto zásob s cieľom eliminovať hospodárske škody pri výskyte ropnej krízy," dodáva správa hmotných rezerv.