Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

O dávku v nezamestnanosti treba požiadať

Úrad práce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na získanie dávky je potrebné splniť dve podmienky - zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie a vyžadovanú dobu poistenia v nezamestnanosti.

Bratislava 19. októbra (TASR) - O priznanie dávky v nezamestnanosti treba po strate zamestnania požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne (SP) podľa trvalého bydliska. Táto dávka sa nepriznáva automaticky.

Na jej získanie je potrebné splniť dve základné podmienky - zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a vyžadovanú dobu poistenia v nezamestnanosti, a to 730 dní v posledných troch, resp. štyroch rokoch pred zaradením do evidencie.

"Žiadateľ je povinný v tlačive uviesť pravdivo všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť vznik nároku, priznanie a výplatu dávky v nezamestnanosti. Spolu so žiadosťou podáva žiadateľ v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska Oznámenie o zaradení do evidencie na úrade práce, ktoré mu vystaví úrad práce. Potvrdenie zamestnávateľa zamestnanec nepredkladá," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia žiadateľa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. V septembri 2017 dostávalo zo Sociálnej poisťovne dávku v nezamestnanosti 31.300 poberateľov.