Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

O Drevostavbu roka 2018 bude súťažiť 12 domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rokoch 2008 - 2018 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z päť na viac ako desať percent.

Zvolen 7. marca (TASR) - Celkom 12 drevostavieb bolo nominovaných do finále súťaže Drevostavba 2018. Súťaž bude tak ako v predchádzajúcich rokoch odborná i laická. Jej výsledky vyhlási odborná porota na bratislavskej výstave CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2019 v piatok 29. marca.

Ako TASR informoval Peter Zemaník, generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva (ZSD) SR, vyhlasovateľa súťaže, laická verejnosť môže hlasovať nielen na internete, ale aj priamo na výstave Nábytok a bývanie 2019 v Nitre (5. – 10. 3.) v pavilóne N. Hlasovanie bude možné aj na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2019 v dňoch 27. - 30. marca v bratislavskej Inchebe. Hlasovanie laickej verejnosti vyhodnotí Sekcia drevostavieb ZSD SR. S nominovanými stavbami sa môže verejnosť zoznámiť nielen v odborných časopisoch, ale aj na webovej stránke www.mojdom.sk a www.drevostavby-zsdsr.sk.

V rokoch 2008 - 2018 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z päť na viac ako desať percent. "Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva," pripomenul Zemaník.

Sekcia drevostavieb ZSD SR si podľa jeho slov uvedomuje potenciál, ktorý sa v rozvoji stavieb na báze dreva skrýva. Do roku 2025 si dala za cieľ tento podiel zvýšiť na 30 percent.

"Považujeme za nevyhnutné, aby sme na Slovensku šírili osvetu najmä medzi projektantmi a architektmi, ktorí postupne znovuobjavujú krásu a efektívnosť takého úžasného materiálu, akým drevo bezpochyby je. Dlhodobo sa nám osvedčila odborná spolupráca s predstaviteľmi akademickej obce. Na Slovensku sa konečne podarilo novelizovať tzv. protipožiarnu normu, takže konečne môžeme stavať aj vyššie než len dvojpodlažné objekty. Rovnako dôležitou úlohou však zostáva, aby sme investorov, ale aj individuálnych stavebníkov vo väčšej miere vrátili k drevu," uviedol predseda Sekcie drevostavieb ZSD SR Róbert Lukáč.