Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

O financovaní podpory výroby elektriny z OZE sa bude informovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Údaje bude pravidelne zverejňovať na svojej internetovej stránke Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Bratislava 26. marca (TASR) – Verejnosť bude mať lepší prístup k informáciám o podpore výroby obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysokoúčinnej kombinovanej výroby energie a tepla (VÚKVET) financovanej odberateľmi cez tarifu za prevádzkovanie systému (TPS). Údaje bude pravidelne zverejňovať na svojej internetovej stránke Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

"Pravidelné informovanie verejnosti o tom, ako sa vyvíja objem finančných zdrojov na podporu výroby elektriny z OZE a VÚKVET, či sú tam prebytky financií, alebo naopak, ich nedostatok, považujem za prejav zodpovednosti voči všetkým slovenským odberateľom elektriny," uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

TPS, ktorou každý odberateľ prispieva na podporu prevádzky týchto zdrojov elektrickej energie, tvorí v súčasnosti napríklad u odberateľov Stredoslovenskej energetiky približne 16 % koncovej ceny elektrickej energie pre domácnosti. V uplynulých rokoch však ani táto výška nestačila na pokrytie záväzkov voči výrobcom a ich dotovanie generovalo dlh rádovo 100 miliónov eur ročne.

Pre ÚRSO sú pri bilancii nákladov a výnosov v systéme podpory výroby elektriny z OZE a VÚKVET dôležité dva parametre - predpokladaná koncová spotreba elektriny a predpokladaná priemerná cena elektriny na krátkodobom trhu s elektrinou. ÚRSO tieto parametre sleduje a kvantifikuje dosah ich vývoja. Aktualizované parametre budú porovnávané s parametrami systému, z ktorých úrad vychádzal pri vydaní rozhodnutia o výške TPS na tento rok. Tá je v súčasnosti stanovená na 23,7405 eura za megawatthodinu.