Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

O. Macko: Poslaním systémových administrátorov je 'hasiť problémy'

Foto: TASR/AP

V posledný júlový piatok by všetci, čo používajú IT zariadenia, mali oceniť prácu, poďakovať a dať darček systémovým administrátorom, navrhujú viaceré weby venované tomuto svetovému dňu.

Bratislava 28. júla (TASR) - Systémoví administrátori sú pracovníci, ktorí sa starajú o fungovanie IT v rámci podniku. Ich úlohou je zaistiť, aby IT technika slúžila ľuďom tak, ako by mala a nemali s ňou problémy. Pre TASR to vysvetlil šéfredaktor odborného časopisu TOUCHIT Ondrej Macko pri príležitosti Svetového dňa systémových administrátorov. Pripadá na posledný piatok v júli, v tomto roku je to 28. júla. Prvýkrát sa slávil 28. júla 2000.

Deň systémových administrátorov (The System Administrator Appreciation Day, známy aj ako Sysadmin Day či SysAdminDay) je ten deň v roku, keď si používatelia IT techniky majú či môžu spomenúť na prácu a činnosť systémových administrátorov, ako aj ďalších IT pracovníkov. O zavedenie tohto dňa do kalendára sa zaslúžil systémový administrátor Ted Kekatos. Tohto rodáka z Chicaga (USA) inšpirovala reklama na tlačiarne uverejnená v časopise spoločnosti Hewlett-Packard. V reklame vystupoval systémový administrátor, ktorý dostal košík s ovocím, kvety a ďalšie darčeky po tom, ako nainštaloval tlačiarne v kancelárii. Z USA sa tento deň rozšíril do ďalších krajín sveta.

Poslaním systémových administrátorov je v podstate "hasiť problémy", priblížil Macko. "Starajú sa o funkčnosť notebookov, stolových počítačov, smartfónov, serverov a softvéru. Udržujú ich v aktuálnom stave, riešia bezpečnosť siete, prípadné narušenia, komunikujú so serverom a starajú sa často aj o dodávky náhradných dielov a spotrebného materiálu," vysvetlil odborník.

V posledný júlový piatok by všetci, čo používajú IT zariadenia, mali oceniť prácu, poďakovať a dať darček systémovým administrátorom, navrhujú viaceré webové stránky venované tomuto dňu.