Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

O návrhu rozpočtu na rok 2019 začne plénum rokovať v piatok ráno

Ilustračné foto. Foto: TASR, Martin Baumann

Poslankyne Anna Verešová (OĽaNO) a Petra Krištúfková (Sme rodina) k tomuto návrhu predložili pozmeňujúce návrhy, v ktorých sa zhodujú, že suma daňového bonusu na dieťa by mala byť ešte vyššia.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začnú rokovanie o návrhu rozpočtu na rok 2019 v piatok 30. novembra ráno. Zákon roka, ako sa zvykne rozpočet nazývať, sa dostal na rad vo štvrtok večer krátko pred koncom tretieho rokovacieho dňa 38. parlamentnej schôdze.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš-Nicholsonovej (SaS) je to však taký dôležitý zákon, že by sa o ňom nemalo začať diskutovať takto večer a rozpravu kúskovať. Na základe všeobecného súhlasu preto ukončila rokovací deň o pár minút skôr s tým, že diskusia o rozpočte sa otvorí v piatok ráno. V pléne bolo pritom pred koncom rokovacieho dňa prítomných len pár poslancov.

V závere sa venovali diskusii k novele zákona o dani z príjmov z dielne koaličných poslancov Mosta-Híd Irén Sárközy, Bélu Bugára a Tibora Bastrnáka. Poslankyne Anna Verešová (OĽaNO) a Petra Krištúfková (Sme rodina) k tomuto návrhu predložili pozmeňujúce návrhy, v ktorých sa zhodujú, že suma daňového bonusu na dieťa by mala byť ešte vyššia. Opozičné poslankyne skonštatovali, že daňový bonus by mal byť zvýšený nie o 22,17 eura mesačne, ako navrhuje Most-Híd, ale o dvojnásobok, teda o 44,34 eura mesačne.

Zrušiť by sa podľa nich malo aj obmedzenie daňového bonusu len na deti do šesť rokov. "My sme vychádzali z toho, že práve, ak dieťa má do šesť rokov veku, tak jeden z tých rodičov je na materskej dovolenke alebo na rodičovskej dovolenke," argumentovala Sárközy. Verešová však dodala, že podľa nej si Slovensko toto opatrenie môže dovoliť.