Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

O osude VOP Nováky rozhodne komisia Ministerstva obrany SR

Foto: TASR/Pavol Remiáš

Podnik je podľa ministra Martina Glváča dlhodobo v reštrukturalizácii a zo žiadneho obchodu nedokáže vytvoriť zisk, ktorý by pokryl výdavky na jeho prevádzku.

Bratislava 19. mája (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vytvorilo komisiu odborníkov, ktorá by mala do konca mája rozhodnúť o budúcnosti Vojenského opravárenského podniku (VOP) v Novákoch.

"Tá situácia je naozaj zlá a dlhodobo neriešená, ale skôr než sa rozhodneme, počkáme na to, čo povie komisia," povedal pre TASR minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Podnik je podľa neho dlhodobo v reštrukturalizácii a zo žiadneho obchodu nedokáže vytvoriť zisk, ktorý by pokryl výdavky na jeho prevádzku. Podľa neho v súčasnosti neexistuje ani žiaden "reálny" strategický partner, ktorý by mohol firme pomôcť. Hovoriť, že to bude znamenať definitívny zánik pre VOP Nováky je však podľa Glváča priskoro. "Komisia pripraví variantné riešenia. Je tu aj možnosť zlúčenia s inými podnikmi. Nechcem, aby sme prijali len dielčie riešenie, ktoré by sme museli nejakým spôsobom revidovať v budúcnosti," priblížil.

Svoje rozhodnutie chce šéf rezortu obrany konzultovať aj s členmi vlády, a to premiérom SR Robertom Ficom a ministrom práce Jánom Richterom (obaja Smer-SD).

O tom, že VOP Nováky sú v zlej ekonomickej situácii hovoril už aj predchádzajúci vládny kabinet. Expremiérka Iveta Radičová poverená vedením rezortu obrany tvrdila, že v podniku treba pokračovať v reštrukturalizácii a pre budúcnosť nájsť strategického investora.

VOP Nováky sú verejnosti známe predovšetkým po tragických udalostiach z marca 2007. Pri výbuchu munície vtedy zahynulo osem ľudí. Pred dvoma mesiacmi navyše v areáli spoločnosti vybuchol granát, ktorý zabil jednu osobu.