Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

O pozemky vo vranovskom priemyselnom parku majú záujem investori

Snímka priemyselného parku pri rýchlostnej ceste R1 v Nitre, 30. septembra 2015 Foto: TASR - Michal Svítok

Zvýšená pozornosť o park je podľa slov primátora mesta Jána Ragana pravdepodobne spôsobená tým, že vláda deklarovala podporu pre najmenej rozvinuté okresy.

Vranov nad Topľou 25. novembra (TASR) – O pozemky vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo prejavili záujem ďalší dvaja investori. Zvýšená pozornosť o park je podľa slov primátora mesta Jána Ragana pravdepodobne spôsobená tým, že vláda deklarovala podporu pre najmenej rozvinuté okresy, medzi ktoré Vranov nad Topľou patrí. Dodal, že aj napriek tomu niektorí z investorov sľúbili, že budú svoje projekty financovať bez tejto štátnej pomoci.

Bratislavská spoločnosť Iron Slovakia plánuje v parku prenajať pozemky o výmere 7000 štvorcových metrov (m2). Realizovať by chcela výstavbu závodu na spracovanie použitých batérií a produkciu komponentov pre výrobcov nových batérií. Celkový objem investície predstavuje približne deväť miliónov eur. Firma plánuje vytvoriť okolo 90 pracovných miest. Ako uviedol jej zástupca Jozef Pekarovič, dcérska spoločnosť by mala vzniknúť vo Vranove nad Topľou, čo by bolo zaujímavé z hľadiska daňových príjmov pre mesto. Spustenie recyklácie by mohlo byť reálne už v roku 2018.

Pražská spoločnosť Energy financial group prejavila záujem o prenájom pozemkov o výmere dva hektáre. Plánuje tu zrealizovať závod na výrobu LTW batérií. Predpokladaná výška celkovej investície je 15 miliónov eur. Prevádzka by mohla zamestnávať približne 250 ľudí. Začiatok prác avizoval splnomocnený zástupca spoločnosti Jozef Tarkanič v prípade schválenia nájmu v roku 2017. Predpoklad spustenia prevádzky je o rok neskôr. Firma bude do projektu investovať vlastné zdroje.

O pozemky v priemyselnom parku Ferovo prejavili záujem ešte v septembri dve spoločnosti. Jednou z nich je vranovská EuroProm, ktorá tu plánuje vybudovať závody na výrobu liehu, spracovanie mlieka, repky, ale aj energetický komplex. Približné náklady na projekt sú päť miliónov eur. Firma by mohla zamestnať viac ako 200 zamestnancov v závislosti od počtu schválených projektov. Spoločnosť požaduje takmer 12 hektárov (ha) pôdy, mesto im môže, vzhľadom na to, že prebiehajú rokovania aj s inými firmami, poskytnúť približne sedem ha.

Firma eCont, ktorej nájom viac ako 4000 m2 pozemkov v priemyselnom parku schválili mestskí poslanci ešte v októbri, bude vo Vranove nad Topľou vyrábať náboje pre európsky trh. Spoločnosť má v pláne spustiť prevádzku ešte v roku 2018. Zamestnať by sa tu mohlo približne 180 ľudí. Výška nájmu predstavuje 0,15 eura za m2/rok. Podmienkou je, aby bola doba nájmu 12 rokov a uvedený charakter výroby bol zachovaný počas celého času nájmu. Predkupné právo získa spoločnosť po uplynutí nájmu, kedy bude mať možnosť odkúpiť pozemky za sumu jedno euro za m2.

Priemyselný park vo Vranove nad Topľou bol vybudovaný približne pred šiestimi rokmi. Podľa slov Ragana je to zelený priemyselný park, to znamená, že tam nie sú žiadne budovy, ale sú tam k dispozícii všetky siete, teda voda, plyn, elektrina, osvetlenie. Sú tam komunikácie, parkoviská a oplotenie. Primátor tvrdí, že samospráva sa snaží byť ústretová a chce rokovať s každým. "Snažíme sa každému dať čo najlepšie podmienky, aby sme týmto spôsobom prilákali investorov do nášho priemyselného parku," dodal. Ak by všetky spomínané zámery boli zrealizované, priemyselný park by bol takmer plný.