Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

O prevzatí 100 % materskej spoločnosti SPP sa rozhodne do 3 mesiacov

Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér Robert Fico odmietol obraz, ktorý sa podľa neho snaží vytvoriť opozícia, že súčasná vláda predáva časť SPP.

Bratislava/Brusel 14. decembra (TASR) - O tom, či štát na 100 % ovládne materskú spoločnosť skupiny spadajúcej pod Slovenský plynárenský priemysel (SPP), sa rozhodne do troch mesiacov. Avizoval to dnes po skončení dvojdňového summitu v Bruseli premiér Robert Fico (Smer-SD.

SPP je hlavným dodávateľom plynu pre domácností na Slovensku a rokuje s ruským Gazpromom o cenách plynu. "Ak sa nám bude zdať, že je to pre nás výhodné, môžeme k tomu pristúpiť, ale nie je pravda, že štát momentálne má 100-% vlastníctvo materskej spoločnosti," zdôraznil predseda vlády. Štát by podľa neho v takom prípade získal silnejšiu pozíciu pri vyjednávaniach s Gazpromom.

Fico podľa vlastných slov súhlasí s názorom ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD), že doterajší zahraniční spoluvlastníci plynární EON Ruhrgas a GDF Suez neobhajovali v minulosti pri rokovaniach o cenách plynu z Ruska záujmy Slovenska. "Som o tom absolútne presvedčený. Nemali na to žiadny ekonomický dôvod," vyhlásil.

Zároveň odmietol obraz, ktorý sa podľa neho snaží vytvoriť opozícia, že súčasná vláda predáva časť SPP. "Štát mal 51 % akcií SPP a takto to aj zostalo. Nemecký a francúzsky akcionár predáva svoj podiel Čechom. Pri tejto transakcii potrebovali náš súhlas a za to sme my výrazne posilnili postavenie štátu v SPP," zdôraznil Fico. "Naša vláda si zaslúži pusu na čelo, a nie kritiku od tých ľudí, ktorí bez hanby predali SPP niekomu inému," dodal.



Francúzsky GDF Suez International SAS a nemecký E.ON Ruhrgas International GmbH v súčasnosti vlastnia 49 % akcií SPP. Ešte v júni tohto roka však informovali predsedu vlády o zámere previesť svoj podiel na českú spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH). Podľa súčasnej akcionárskej zmluvy a stanov plynární je uskutočnenie takejto transakcie podmienené udelením súhlasu, resp. nevyužitím predkupného práva zo strany Slovenskej republiky. Vláda takýto postup schválila tento týždeň v stredu (12.12.)