Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

O Škodu Transportation má záujem čínska CRRC. V hre je možno i Siemens

Ilustračná snímka Foto: TASR

Podľa neoficiálnych informácií zo Siemensu má berlínsko-mníchovský kolos práve v tomto období eminentný záujem o spájanie sa s konkurenciou práve proti čínskej CRRC.

Praha 11. septembra (TASR) - O Škodu Transportation, najväčšieho stredoeurópskeho výrobcu vlakov, trolejbusov, autobusov a električiek, majú okrem čínskej spoločnosti CRRC záujem minimálne ďalší dvaja záujemcovia. Jednou z týchto firiem môže byť aj nemecký Siemens, povedal pre týždenník Euro zdroj z vedenia Škody Transportation.

"V hre sú minimálne dvaja ďalší záujemcovia. Ide aj o našu konkurenciu na svetových trhoch," povedal týždenníku Euro zdroj z vedenia Škody.

Podľa neoficiálnych informácií zo Siemensu má berlínsko-mníchovský kolos práve v tomto období eminentný záujem o spájanie sa s konkurenciou práve proti čínskej CRRC. Siemens v posledných mesiacoch rokuje o možnom majetkovom spojení napríklad s kanadským Bombardierom, ktorý dodáva súpravy metra pre Londýn. Na plzenskú Škodovku si pritom Siemens robil historicky najväčší zálusk, ale nikdy sa mu firmu ovládnuť nepodarilo. Čoskoro sa to však môže zmeniť.

"V médiách sa v poslednom období objavujú špekulácie o možnom prepojení nášho dopravného biznisu s niektorým z našich konkurentov. Naša spoločnosť sa však drží zásady, že tieto špekulácie nekomentuje," povedal pre týždenník Euro tlačový hovorca Siemensu Philipp Encz. Súčasný generálny riaditeľ a menšinový podielnik v Škode Transportation Tomáš Ignačák informácie o ďalších záujemcoch o kúpu firmy nepotvrdil.

V budúcich dňoch sa začne posledné kolo rozhovorov majiteľov Škody Transportation s CRRC, najväčším výrobcom vlakov na svete. CRRC má už druhý rok veľký záujem o 100-% podiel v plzenskej firme. Šance na predaj firmy Číňanom ale nie sú podľa týždenníka Euro príliš vysoké. Ako pre Euro uviedol nemenovaný zdroj, šanca, že obchod sa nakoniec uzatvorí, je len 20-%. Predaj firmy Číňanom sa nepáči najmä bývalému druhému najväčšiemu akcionárovi Markovi Čmejlovi. Ten podľa informácií Eura dianie v Škodovke stále ovplyvňuje, a to prostredníctvom novej akcionárky Petry Humlovej (donedávna Čmejlovej).