Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

O spornom úseku D1 Turany - Hubová bude Brusel rozhodovať v decembri

Trasa budúcej diaľnice vedie v chránenom prostredí medzi Malou a Veľkou Fatrou, preto Európska komisia požiadala Slovensko, aby opätovne posúdilo vplyvy tejto stavby na životné prostredie.

Bratislava 19. novembra (TASR) - O financovaní sporného úseku na diaľnici D1 pri Martine z Turian po Hubovú bude Európska komisia (EK) rozhodovať v decembri. Práve dnes sa v obci Kraľovany ukončilo verejné prerokovanie dokumentu, ktorý hodnotí dodatočné technické opatrenia na zmiernenie vplyvu tohto úseku diaľnice na územia sústavy Natura 2000.

Hodnotenie dopĺňa správu nezávislého experta Petra Rotha z júla tohto roka a spolu s pripomienkami, ktoré vzišli z dnešného prerokovania, bude zaslané do Bruselu. "Trasa budúcej diaľnice vedie v chránenom prostredí medzi Malou a Veľkou Fatrou, preto Európska komisia požiadala Slovensko, aby opätovne posúdilo vplyvy tejto stavby na životné prostredie," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Všetci starostovia z dotknutých obcí a zainteresovaná verejnosť, ktorí počas dnešného prerokovania vystúpili, žiadajú podľa jeho slov slovenské a európske orgány o urýchlenie výstavby diaľnice v plánovanej trase v zmysle vydaného právoplatného stavebného povolenia.

"Diaľničný úsek D1 Turany - Hubová po dokončení významne zlepší kvalitu života obyvateľov v regióne odklonením dopravy mimo zastavaného územia," dodal Kóňa.

Tento úsek D1 je v zásobníku eurofondových projektov a v prípade získania súhlasu Európskej komisie s navrhovaným projektom vo vzťahu k životnému prostrediu Brusel preplatí Slovensku 85 % oprávnených výdavkov na projekt.