Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Obama poslal Kongresu posledný návrh rozpočtu

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Rozpočtové výdavky by mali dosiahnuť 4,1 bilióna USD (3,65 bilióna eur), čo predstavuje rast o 196 miliárd USD.

Washington 9. februára (TASR) - Americký prezident Barack Obama poslal Kongresu svoj posledný návrh rozpočtu, ktorý počíta s rekordnými výdavkami vyše 4 bilióny USD. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Rozpočtové výdavky by mali dosiahnuť 4,1 bilióna USD (3,65 bilióna eur), čo predstavuje rast o 196 miliárd USD. Financie by mali smerovať na projekty ako napríklad nový program boja proti rakovine, boj proti klimatickým zmenám či riešenie rastúcich hrozieb zo strany extrémistov, najmä takzvaného Islamského štátu. Rozpočtové príjmy by sa mali zvýšiť o 308 miliárd USD.

Návrh rozpočtu na fiškálny rok 2016/2017, ktorý sa začne 1. októbra, však v Kongrese určite narazí na odpor republikánov, ktorí dúfajú, že prezidentské voľby vyhrá ich kandidát. Podľa ekonómov je nereálne, že republikánmi ovládaný Kongres návrh schváli.

Už aj preto, že návrh rozpočtu predpokladá zdanenie ropy na úrovni 10,25 USD za barel (159 litrov). Táto daň by mala v nasledujúcich 10 rokoch priniesť do rozpočtu dodatočných 319 miliárd USD, pričom peniaze chce Biely dom použiť na alternatívne dopravné projekty v rámci boja proti klimatickým zmenám. Ako uviedli niektorí kongresmani za Republikánsku stranu, tento návrh v Kongrese určite neprejde.

Rozpočet počíta s tohtoročným rastom ekonomiky na úrovni 2,6 %. Inflácia by mala zotrvať na nízkej úrovni, okolo 1,5 %.