Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Občania môžu bezcenné akcie bezplatne previesť štátu do konca roka

Na snímke zľava predseda predstavenstva a generálny riaditeľ CDCP SR, a.s. Martin Wiedermann, generálny riaditeľ Dlhopis, o.c.p., a.s. Miloslav Michalík a moderátorka besedy Viera Krúpová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Centrálny depozitár cenných papierov v súčasnosti vedie 318.000 účtov fyzických osôb.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Občania môžu štátu stále bezodplatne previesť cenné papiere, ktoré pre nich nemajú žiadnu hodnotu. Prevod na Fond národného majetku (FNM) SR môžu urobiť prostredníctvom jeho dcérskej spoločnosti Dlhopis do konca tohto roka. Ich zástupcovia o tom informovali na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Zo zákona sa budú môcť občania bezcenných akcií zbaviť až do konca júna 2016, fond sa však v decembri ruší a štát zatiaľ nevie, akou formou a za akých podmienok bude možné prevod od nového roka uskutočniť. Odporúča im preto, aby tak urobili čo najskôr.

Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR v súčasnosti vedie 318.000 účtov fyzických osôb. Po odpočítaní asi 134.000 účtov po zosnulých osobách eviduje zhruba 185.000 účtov. Zatiaľ čo v roku 2014 využilo možnosť bezodplatných prevodov viac ako 95.800 občanov, od začiatku júla do konca augusta tohto roka iba 686 občanov.

Za vedenie účtu v centrálnom depozitári pritom platí fyzická osoba 1 euro mesačne, teda 12 eur ročne, právnická osoba 30 eur za mesiac.



Občania môžu svoje i zdedené cenné papiere previesť na FNM prostredníctvom 150 vybraných pracovísk Slovenskej pošty na celom Slovensku, prípadne korešpondenčne. V tejto súvislosti je pripravená informačná kampaň, do ktorej chce štát zapojiť aj samosprávy či cirkev.

„Cieľom tejto informačnej kampane, ktorú spúšťame, je práve upozorniť ľudí, že táto možnosť tu na stole opätovne je, aby neváhali a ak zistia, že ich akcie sú bezcenné, aby túto možnosť previesť ich na FNM využili,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Dlhopis Miloslav Michalík.