Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tretina slovenských obcí a miest nezabezpečuje opatrovateľskú službu

Zariadenie pre seniorov Zobor, ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na tému financovania sociálnych služieb sa dnes v Bratislave konala celoslovenská konferencia.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Za posledných sedem rokov, odkedy bol na Slovensku prijatý zákon o sociálnych službách, rapídne klesali financie do opatrovateľskej služby a pretrváva aj nespravodlivé financovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

Na tému financovania sociálnych služieb sa dnes v Bratislave konala celoslovenská konferencia.

"Prakticky na celom Slovensku opatrovateľská služba mizne, stále menej klientov ju využíva a klesá aj počet pracovníkov. Samosprávy si neplnia povinnosť zabezpečovať opatrovateľskú službu, ktorú buď vôbec neposkytujú alebo ju poskytujú minimálne," povedala dnes na brífingu s novinármi Božena Bušová z Asociácie poskytovateľov sociálnej služby (APSS) SR. "Len tretina obcí a miest poskytuje opatrovateľskú službu. Pokiaľ chceme podporovať klientov, aby zostávali v domácom prostredí čo najdlhšie, je nevyhnutné podporiť a zvýšiť financovanie opatrovateľskej služby," doplnila.

Predsedníčka APSS Milada Dobrotková poukázala na anomálie, keď v poradovníkoch na poskytnutie služby v zariadeniach, ktoré prevádzkujú vyššie územné celky, sú „tisíce odkázaných ľudí“. "Na druhej strane neverejní poskytovatelia vykazujú prázdne lôžka, keďže ceny sú v porovnaní so zariadeniami VÚC aj dvojnásobne vyššie," povedala Dobrotková. Napriek tomu, že od prvého dňa majú nárok na dotované ceny, niektoré VÚC im platby poskytnú po niekoľkých mesiacoch a vyskytujú sa aj prípady, keď klienti sa dotovanej ceny ani nedožijú.

APSS spolu so Združením seniorských prijímateľov sociálnych služieb a Slovenská katolícka charita preto opätovne upozornili, že náklady v neverejných aj verejných zariadeniach sú takmer rovnaké a vyzvali štát, aby prevzal zodpovednosť za spravodlivé financovanie sociálnych služieb. "Klienti zariadení by mali mať nárok na dotáciu už od platnosti rozhodnutia o odkázanosti osoby na sociálnu službu," povedala Dobrotková.

Priemerné mesačné náklady zariadení pre seniorov na Slovensku sú 574 eur, pričom zariadenia s kapacitou do 40 miest majú priemerné náklady na osobu 599,11 eura, s kapacitou od 41 do 100 miest 574,73 eura a nad 100 miest 476,29 eura. Náklady sú rôzne aj medzi krajmi, keď napríklad Bratislavský kraj má pri kapacite od 41 do 100 miest mesačné priemerné náklady na jedno miesto 681 eur.