Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Obchod: D. Křetínský a P. Tkáč chcú prevziať nemecký koncern Metro

Ilustračná snímka. Foto: METRO Cash & Carry

EP ponúka za kmeňovú akciu Metro AG 16 eur a za prioritnú akciu 13,800 eura.

Grünwald/Düsseldorf 22. júna (TASR) - Daniel Křetínský a Patrik Tkáč chcú prevziať nemecký obchodný koncern Metro.

Holding EP Global Commerce (EPGC), ktorý patrí Křetínskému (53 %) a Tkáčovi (47 %) a sídli v Grünwalde pri Mníchove, predložil v piatok (21. 6.) večer ponuku na kompletné prevzatie koncernu Metro. Metro, ktoré sa už dlhšie nachádza v kríze, zamestnáva okolo 146.000 ľudí. Holding EP uviedol, že neplánuje Metro radikálne reštrukturalizovať.

"Nemáme v úmysle zatvárať v súčasnosti existujúce obchody Metra v Nemecku alebo na iných kľúčových trhoch Metro Group ani vo veľkom rušiť pracovné miesta," uvádza sa v ponuke. Takisto by sa nemali rušiť existujúce podnikové dohody ani tarifné dohody v Nemecku.

Podľa internetovej stránky Metro AG aktuálne patrí EP 10,91 % koncernu. Prostredníctvom nákupov akcií a opcií si EP už zabezpečil prístup k viac než 30 % akcií. Cieľom ponuky je zabezpečiť EP Global Commmerce prevzatie plnej prevádzkovej kontroly nad koncernom.

EP ponúka za kmeňovú akciu Metro AG 16 eur a za prioritnú akciu 13,800 eura. Ponuka hodnotí koncern celkovo na 5,8 miliardy eur. EP má podľa vlastných slov "plnú podporu hlavného akcionára spoločnosti Haniel", ktorá vlastní 15,2 % Metro AG.

Nemecký koncern uviedol, že predstavenstvo a dozorná rada ponuku pozorne preskúmajú a po predložení pokladov k nej zaujmú stanovisko. Akcionárom odporučil, aby pred zverejnením tohto stanoviska nepredávali svoje akcie EP ani osobám, ktoré konajú v mene holdingu.

Okrem Franz Haniel & Cie GmbH sú ďalšími veľkými akcionármi Metra Meridian Stiftung (14,19 %), Beisheim Holding (6,59 %) a Ceconomy (6,39 %).

"Veľmi si ceníme angažovanosť všetkých zamestnancov Metra. Už majú za sebou veľké zmeny a v týchto ťažkých časoch robia pozoruhodnú prácu. Zaslúžia si však najlepšiu dlhodobú stratégiu a budú profitovať zo zotavenia a dlhodobého rastu Metra," uviedol Křetínský.