Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Křetínský a Tkáč zvýšili svoj podiel v koncerne Metro

Metro. Archívna snímka. Foto: METRO Distribúcia

Holding EP vstúpil do krízou zasiahnutého koncernu Metro v auguste 2018.

Düsseldorf 24. júna (TASR) - Daniel Křetínský a Patrik Tkáč zvyšujú svoj podiel v nemeckom obchodnom koncerne Metro. Ešte sú však ďaleko od toho, aby ho ovládli.

Holding EP Global Commerce (EPGC), ktorý patrí Křetínskému (53 %) a Tkáčovi (47 %), urobil ďalší krok k prevzatiu kontroly nad Metrom. EP Global Commerce uplatnil opciu na nákup ďalšieho balíka akcií Metra od firmy Ceconomy, informovala v pondelok Ceconomy. Dokončenie transakcie, ktorou holding získa ďalších 5,4 % akcií Metra, sa očakáva v najbližších dňoch.

Holding EP vstúpil do krízou zasiahnutého koncernu Metro v auguste 2018. Medzičasom si prostredníctvom nákupu akcií a opcií zabezpečil prístup k vyše 30 % akcií koncernu.

Holding v piatok (21. 6.) večer predložil akcionárom Metra ponuku na prevzatie koncernu. EP ponúkol za kmeňovú akciu Metro AG 16 eur a za prioritnú akciu 13,80 eura, čo celkovo ohodnotilo koncern na 5,8 miliardy eur.

Vedenie Metra v nedeľu (23. 6.) uviedlo, že ponuka výrazne podhodnocuje koncern, a poradilo podielnikom, aby svoje akcie zatiaľ nepredávali.

Veľký akcionár Metra, spoločnosť Haniel v pondelok potvrdila, že chce prijať ponuku a predať svoj zvyšný podiel vo výške 15,2 %. Hovorca firmy zdôraznil, že Haniel považuje cenu za férovú a primeranú a že podporuje Křetínského plány.

Křetínský podľa vlastných slov chce získať plnú prevádzkovú kontrolu nad Metrom, aby mohol presadiť jasnú rastovú stratégiu.