Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Výrobca Hamé plánuje opäť investovať v Rusku

Ilustračná snímka Foto: teraz.sk/Hame

Pripravuje sa aj na veľkú reklamnú kampaň za 25 miliónov Kč. Chce ňou osloviť najmä odľahlé oblasti na východe krajiny.

Praha 24. marca (TASR) - Hoci tržby Hamé, výrobcu konzervovaných potravín v Česku, ktorý patrí nórskej skupine Orkle, v roku 2015 boli rekordné, napokon ich ovplyvnila ekonomická situácia v Rusku.

Spoločnosť má vlastný závod v Bogoľubove, asi 200 kilometrov od Moskvy, preto sa jej, na rozdiel od ostatných európskych firiem, embargo zavedené Západom proti krajine až tak silno nedotklo.

Problémy v bilancii spôsobil Hamé prepad rubľa. Predvlani tam musela firma zvyšovať ceny trikrát. Tržby spoločnosti sa znížili v dôsledku oslabenia rubľa voči korune o 21 %.

Vlani sa situácia Hamé mierne zlepšila a v súčasnosti je jej tamojšie podnikanie znovu ziskové.

Výhodou Hamé je, že na ruskom trhu vydržala, kým iní zahraniční dodávatelia ho opustili.

Hamé plánuje investovať v Rusku do výroby časť zo 180 miliónov Kč (5,66 milióna eur) vyčlenených na rozvoj produkčných kapacít v tomto roku. Pripravuje sa aj na veľkú reklamnú kampaň za 25 miliónov Kč. Chce ňou osloviť najmä odľahlé oblasti na východe krajiny. Trvanlivé potraviny sú tam potrebné. Jestvujú regióny, do ktorých sa zásobovači celý rok nedostanú. Na ruskom trhu zostáva najväčší dopyt po paštétach a mäsovej detskej výžive.

Firme sa darí aj v Číne a Izraeli. Hamé má však aj v Česku a na Slovensku vedúcu pozíciu na trhu nielen s paštétami a hotovými jedlami, ale aj s kečupmi, konzervovanou zeleninou, džemami a detskou výživou.

(1 EUR = 27,021 CZK)