Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

McDonald's zatvorí v Indii 169 pobočiek. Pre licenčné spory

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súčasnosti je v Indii celkovo 300 reštaurácií.

Naí Dillí 21. augusta (TASR) - Sieť rýchleho občerstvenia McDonald's v priebehu 14 dní zatvorí všetkých 169 reštaurácií na severe a východe Indie, keďže sa končí licenčná dohoda s hlavným indickým partnerom Connaught Plaza Restaurants Pvt Ltd (CPRL). Spoločnosť už nebude smieť používať značku McDonald's po 15 dňoch od oznámenia o ukončení zmluvy, ktoré americká sieť vydala dnes.

"Boli sme nútení podniknúť tento krok, pretože CPRL materiálne porušil podmienky licenčných dohôd," uviedol McDonald's vo svojom vyhlásení. "Spoločnosť nám už takmer dva roky nezaplatila licenčné poplatky, čo je hrubým porušením licenčnej dohody."

V priebehu júna už bolo zatvorených 40 z 55 reštaurácií v Naí Dillí pre spory medzi McDonald's a CPRL, ktoré sa datujú do roku 2013, keď McDonald's odvolal zakladateľa CPRL Vikrama Bakšiho z pozície riaditeľa indickej siete reštaurácií. Bakši označil rozhodnutie McDonald's za mala fide, čiže v zlom úmysle.

McDonald's chce nájsť iného partnera, čo však potrvá niekoľko mesiacov a môže ohroziť tisíce pracovných miest. "Chápeme, že tento krok prinesie mnohým ľuďom neistotu. Prioritou bude zmiernenie následkov pre zúčastnené strany, ako sú zamestnanci CPRL, dodávatelia a prenajímatelia budov. Sme otvorení spolupráci s CPRL v tejto otázke," dodal McDonald's.

Reštaurácie McDonald's budú otvorené na juhu a západe Indie, kde má iného partnera. V súčasnosti je v Indii celkovo 300 reštaurácií.