Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nové rokovania o TTIP nie sú pravdepodobné, povedala eurokomisárka

Ilustračné foto Transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií (TTIP). Foto: TASR/AP

EÚ a USA rokujú o ambicióznej dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve už viac ako dva roky.

Brusel 11. novembra (TASR) - Nové rokovania medzi Európskou úniou (EÚ) a USA o voľnom obchode nie sú pravdepodobné. Vyhlásila to dnes eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová po prekvapujúcom víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Informovala o tom agentúra DPA.

EÚ a USA rokujú o ambicióznej dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) už viac ako dva roky, ale stále sa im nepodarilo vyriešiť všetky sporné body. Obe strany chceli pritom uzavrieť dohodu ešte počas mandátu doterajšieho prezidenta Baracka Obamu, ktorý v januári 2017 vo funkcii končí.

Trump počas kampane opakovane útočil na medzinárodné obchodné dohody a tvrdil, že pripravili obyvateľov USA o pracovné miesta. O TTIP sa vyjadril, že ak sa stane prezidentom, dohodu nezavedie.

TTIP má kritikov na oboch stranách Atlantiku. Vyčítajú jej, že prinesie výhody veľkým korporáciám na úkor malých firiem a spotrebiteľov. Obhajcovia dohody zase tvrdia, že pomôže vytvoriť pracovné miesta a zabezpečiť hospodársky rast EÚ aj USA.

Podľa Malmströmovej po zvolení Trumpa je silný dôvod domnievať sa, že teraz nastane pauza v rokovaniach o TTIP, a že dohoda pravdepodobne nebude jednou z hlavných priorít novej americkej administratívy.

Na otázku, či má zmysel začať nové rokovania o TTIP komisárka uviedla, že pravdepodobne nie.

Navyše, ministri obchodu členských štátov EÚ sa chystajú rokovať o "obranných nástrojoch", vrátane tzv. "protidumpingových" opatrení, ktoré majú chrániť európskych výrobcov pred neférovo lacným importom.

Žiga: Budeme si musieť počkať na novú americkú administratívu



Trump počas svojej predvolebnej kampane nešetril kritikou na adresu európsko-americkej dohody o voľnom obchode, ktorá podľa jeho slov "zabije americký priemysel a pracovné miesta". Túto skutočnosť pred rokovaniami ministrov obchodu z 28 členských krajín únie pripomenul aj Peter Žiga, keď s odkazom na osud TTIP zdôraznil, že "lopta je teraz na americkej strane".

"Budeme si musieť počkať na novú americkú administratívu, akým spôsobom sa vyjadrí k danej téme. Myslím si, že členské štáty sú pripravené na ďalšiu diskusiu, ale teraz je to na novom prezidentovi, ako budeme ďalej pokračovať," priznal Žiga.

Rokovania o TTIP sa začali v roku 2013. Obchodná dohoda medzi dvoma najväčšími trhovými ekonomikami sveta si kladie za cieľ odstránenie colných a regulačných bariér medzi USA a EÚ.