Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Obchod s nehnuteľnosťami býva v lete slabší, aktívnejší sú kupujúci

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Tohtoročná letná sezóna však podľa Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) výraznejší prepad obchodov s nehnuteľnosťami nepriniesla.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Letné mesiace sú na slovenskom realitnom trhu vo všeobecnosti charakteristické dočasne ustupujúcim záujmom o predaj, kúpu či prenájom nehnuteľností. Zhodujú sa na tom odborníci, ktorí pôsobia v realitách. Tohtoročná letná sezóna však podľa Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) výraznejší prepad obchodov s nehnuteľnosťami nepriniesla.

Analytik realitnej kancelárie Lexxus Peter Ondrovič sa domnieva, že s príchodom júna až augusta badať prirodzený pokles dopytu po realitnej komodite. „Relatívne silný záujem o kúpu nehnuteľnosti je ešte zjavný v júni, kedy väčšina záujemcov rieši nehnuteľnosť na takzvanú poslednú chvíľu pred prázdninami. Najväčší pokles v letných mesiacoch je možné pozorovať od polovice júla do polovice augusta. Toto obdobie je typické silným útlmom a minimálnym dopytom po nehnuteľnostiach,“ zhodnotil pre TASR.

Ako upozornila šéfka Asociácie realitných maklérov Daniela Danihel Rážová, nižšia ponuka na trhu je spôsobená tým, že predávajúci sú na dovolenkách a mnohí riešia prázdniny a deti, preto, pokiaľ nemajú akútnu situáciu, odkladajú predaj svojich nehnuteľností na iný čas. Na druhej strane leto prirovnala k Vianociam v tom, že kupujúci majú čas sa pokojne porozprávať v rodine a robiť rozhodnutia o kúpe.

„Čiže v lete je zvýšená aktivita kupujúcich, ktorí majú viac času chodiť po obhliadkach, surfovať na internete a hľadať si vhodné nehnuteľnosti, vybavovať si úvery a podobne. Majú čas si v pokoji a v dobrej atmosfére na dovolenke s rodinou rozhodnúť čo chcú, nechcú a aj zvyčajne hneď začínajú konať a hľadať si reálne svoju nehnuteľnosť,“ opísala Danihel Rážová.

Pravidelne opakovaná situácia, keď sa letná „uhorková“ sezóna negatívne prejavuje aj v realitnom obchode, sa tento rok podľa prezidenta NARKS Jána Palenčára do veľkej miery nepotvrdila. „Pretrvávajúci silný dopyt po kúpe bytov v Bratislave a ostatných krajských mestách doplnil aj záujem študentov o nájmy. Z pohľadu objemu a kvality obchodovania môžeme leto hodnotiť na úrovni celoročného priemeru, čo signalizuje rast trhu. Na túto situáciu zareagovali aj developéri, keď netradične v priebehu leta naštartovali kampane niekoľkých realitných projektov,“ uviedol.

Ondrovič pripomenul, že k oživeniu dopytu po nájmoch dochádza začiatkom septembra vďaka potrebe študentov a absolventov zaistiť si bývanie na nadchádzajúci školský rok. „Je to obdobie, ktoré je príznačné aj tlakom na cenu. Preto v prípade, ak si študenti chcú zabezpečiť nájom, respektíve bývanie na nový školský rok za relatívne priaznivú cenu, je vhodné tak urobiť čo najskôr, ešte počas letných prázdnin,“ odporúča.