Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V stredu 5. júla budú po prvý raz všetky obchody zo zákona zatvorené

Stretnutie predstaviteľov Zväzu obchodu SR s médiami v Bratislave 28. júna 2017. Na snímke prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak a prvý viceprezident zväzu Pavol Konštiak. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Novinku prináša novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roku.

Bratislava 28. júna (TASR) - V stredu 5. júla budú počas Sviatku svätého Cyrila a Metoda po prvý raz na Slovensku zo zákona zatvorené všetky obchody. Novinku prináša novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna tohto roku a zavádza do praxe zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, teda celkovo 15,5 dňa v roku.



Zväz obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) už podľa jeho prezidenta Martina Katriaka pripravuje svojich členov aj ďalších obchodníkov na správnu aplikáciu zákona. Zamestnávatelia totiž počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce. "V prípade porušenia mu môže byť uložená pokuta až do výšky 100.000 eur," upozorňuje ZO SR.

Zväz obchodu SR pritom víta toto opatrenie na zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja. Obchodníci by ale podľa Katriaka boli aj za zatvorenie obchodov počas nedieľ. V súčasnosti chcú však počkať, aká bude reakcia spotrebiteľov aj obchodníkov na najnovšie pravidlá.



"Dohodli sme sa na tom, že pokiaľ postavíme návrh aj týmto smerom, vyčkáme, aká bude reakcia jednej aj druhej strany pokiaľ ide o 15,5 dňa počas sviatkov," avizoval Katriak na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Viceprezident zväzu Pavol Konštiak doplnil, že ide o dosť tvrdý zásah do zvykov, ktoré tu doteraz boli. "Potrebujeme počkať, vidieť reakciu zákazníkov," uviedol.

Takéto opatrenie, ktoré rozširuje počet voľných dní pre pracovníkov v obchode, by pritom podľa zväzu mohlo zvýšiť atraktívnosť tohto povolania. Sektor obchodu už totiž dlhšie zápasí s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl.



V súčasnosti tak majú byť obchody povinne zatvorené 1. januára, 6. januára, na Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu, Veľkonočný pondelok, 1. mája, 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. septembra, 15. septembra, 1. novembra, 17. novembra, 24. decembra po 12. hodine, 25. decembra a 26. decembra.

Výnimkou sú napríklad len čerpacie stanice či predajne na letiskách a staniciach, tiež lekárne alebo predajne suvenírov. Zákaz sa pritom vzťahuje len na predaj tovaru, otvorené tak môžu byť prevádzky poskytujúce služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny či požičovne.