Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Obchodná delegácia rokuje v Pekingu s cieľom odvrátiť obchodnú vojnu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Donald Trump už v čase svojej predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 hrozil uvalením 45-% dovozných ciel na čínske tovary, aby sa tak vytvorili rovnaké podmienky pre Američanov.

Peking 3. mája (TASR) - V Pekingu sa začali kľúčové rokovania americkej delegácie o vzájomnom obchode, od ktorých si Peking aj Washington sľubujú zmiernenie napätia medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta a odvrátenie obchodnej vojny. Pozorovatelia síce nepredpokladajú, že za dva dni rokovaní sa podarí dosiahnuť prelomovú dohodu, ktorá by viedla k prudkej zmene čínskej hospodárskej politiky, na druhej strane balík krátkodobých čínskych opatrení by mohol oddialiť plány Washingtonu uvaliť na viaceré čínske výrobky vysoké dovozné clá.

Rokovania medzi americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom a čínskym viceprezidentom Liou Cheom by mali zahrňovať viaceré sporné oblasti, napríklad nespokojnosť USA, ako tvrdia, so zneužívaním duševného vlastníctva Čínou. Okrem Mnuchina do Číny pricestovali aj americký minister obchodu Wilbur Ross, obchodný zástupca Robert Lighthizer, riaditeľ Národnej obchodnej rady Larry Kudlow a poradca prezidenta USA pre oblasť obchodu Peter Navarro.

Americký prezident Donald Trump už v čase svojej predvolebnej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 hrozil uvalením 45-% dovozných ciel na čínske tovary, aby sa tak vytvorili rovnaké podmienky pre Američanov. V rovnakom období niekoľkokrát obvinil Čínu z manipulácie meny s cieľom získať výhodu pre čínskych exportérov. Neskôr však americká administratíva s týmito tvrdeniami prestala.

Podľa čínskej tlače "má Peking záujem o rokovania, ktoré by viedli k prijateľnému riešeniu na ukončenie súčasného konfliktu, rozhovory však budú mať zmysel len v prípade, že americká delegácia bude ochotná okrem diskutovania aj počúvať".

"USA majú záujem o lepší prístup na čínsky trh, nemali by však používať kroky v rámci obchodu ako baranidlo na otvorenie čínskych dverí. Navyše, ak Peking už dvere na svoj trh postupne otvára," uviedol čínsky denník China Daily. "Ak chcú USA lepší prístup pre svojich investorov, mali by urobiť podobné kroky a otvoriť vlastný trh čínskym investíciám a konkurencii," dodal denník.