Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Obchodné komory vítajú konštruktívnosť strán, chcú stabilnú vládu

Na snímke predseda SOPK Peter Mihók. Foto: TASR/Michal Svítok

Aj napriek rôznym programovým prioritám si podľa nich politické strany dokázali spoločne sadnúť za rokovací stôl a nájsť ich prienik.

Bratislava 17. marca (TASR) – Šéfovia obchodných komôr a zástupcovia podnikateľov oceňujú konštruktívny prístup politických strán k rokovaniam o zostavení budúcej vládnej koalície. V otvorenom liste ich lídrom to uvádzajú predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók, predseda Klubu 500 Vladimír Soták, prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory Vladimír Slezák a predseda predstavenstva Izraelskej obchodnej komory na Slovensku Miloš Žiak.

Autori listu vítajú, že aj napriek rôznym programovým prioritám si politické strany dokázali spoločne sadnúť za rokovací stôl a nájsť ich prienik. „Slovenská republika, aj v kontexte nastávajúceho predsedníctva v Rade Európskej únie, potrebuje stabilnú vládu s jasne stanoveným programom na najbližšie štvorročné obdobie, ktorá bude garantovať proeurópsku orientáciu SR, ako aj naše členstvo v transatlantických štruktúrach,“ píšu.

Zároveň deklarovali, že ich organizácie sú pripravené pomôcť pri rozpracovaní priorít do programového vyhlásenia vlády. Cieľom má byť ďalší ekonomický rast krajiny a životnej úrovne jej obyvateľov.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico dnes informoval prezidenta SR Andreja Kisku, že dosiahol dohodu so stranami SNS, Most-Híd a #Sieť o úsilí vytvoriť vládnu koalíciu. Hlava štátu zvolala ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR na stredu 23. marca.

Po tomto zasadnutí podá končiaca jednofarebná vláda Smeru-SD do rúk prezidenta demisiu, ten vzápätí vymenuje novú vládu. Nový kabinet potom musí do 30 dní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a získať dôveru nadpolovičnej väčšiny snemovne. Budúca koalícia by sa mala v parlamente opierať o 81 hlasov.