Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jack Ma: Obchodné spory medzi USA a Čínou môžu trvať 20 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ma si myslí, že v dlhodobom horizonte sú potrebné nové obchodné pravidlá.

Šanghaj 18. septembra (TASR) - Obchodné spory medzi USA a Čínou môžu trvať dve desaťročia a poškodia všetky zúčastnené strany, myslí si zakladateľ a šéf čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma.

Obchodné napätie bude mať okamžitý negatívny vplyv na čínske aj zahraničné firmy, uviedol Ma na konferencii akcionárov koncernu Alibaba len niekoľko hodín po oznámení, že Washington uvalil ďalšie clá na čínske tovary. Peking varoval, že prijme odvetné opatrenia. Ma predpovedal, že čínske spoločnosti v strednodobom horizonte presunú výrobu do iných krajín, aby obišli clá.

"Môžete vyhrať bitku, ale prehrať vojnu," povedal Ma. "V strednodobom horizonte sa množstvo čínskych firiem presunie do iných krajín."

Ma si myslí, že v dlhodobom horizonte sú potrebné nové obchodné pravidlá. "Aj keď Donald Trump odíde z funkcie, príde nový prezident, stále to bude pokračovať. Potrebujeme nové obchodné pravidlá, musíme modernizovať WTO."

Toto bolo podľa jeho vlastných slov posledné vystúpenie pred akcionármi vo funkcii šéfa koncernu. Ma už minulý týždeň oznámil, že v priebehu 1 roka odstúpi z funkcie a vedenie firmy preberie Daniel Zhang.