Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Obchodníci čakajú na vyhlášku o duálnom zobrazovaní cien

Ilustračná fotografia Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obchod podľa Jozefa Orgonáša identifikoval tri dôležité oblasti, kde očakáva najviac problémov. Ide o informačný systém, predzásobenie sa menou a duálne zobrazovanie.

Bratislava 5. januára (TASR) - Všetky práce spojené s prípravou na nahradenie slovenskej koruny eurom v obchodných prevádzkach na Slovensku postupujú plynule. Obchodníci čakajú na vyhlášku o duálnom zobrazovaní cien a na stanovenie konverzného kurzu. "Ak nenastane legislatívna prekážka, obchod by mal byť dostatočne kvalitne pripravený na novú menu," uviedol generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Jozef Orgonáš.

Zväz svojich členov vlani už viackrát vyzval, aby prípravné práce rozbehli dostatočne zavčasu, najmä v oblasti softvéru a hardvéru. Príprava na euro sa týka asi 130 000 zamestnancov vo veľkoobchode a približne 160 000 pracovníkov v maloobchode.

Obchod podľa Orgonáša identifikoval tri dôležité oblasti, kde očakáva najviac problémov. Ide o informačný systém, predzásobenie sa menou a duálne zobrazovanie.

Najväčší nápor na pracovníkov obchodu sa sústredí do obdobia asi mesiac pred dňom eura, na čas duálneho obehu a asi mesiac po jeho ukončení. Je to spojené s predzásobením novou menou, sťahovaním korún z obehu, bezpečnosťou, organizačnými schopnosťami zainteresovaných a hlavne s netrpezlivosťou ľudí. "Obchod bude predstavovať nárazníkovú zónu a jedno z miest, kde obyvatelia budú zamieňať jednu menu za novú - euro," predpokladá Orgonáš.

Komunikácia spojená s menou euro sa začína v tomto roku a bude vrcholiť v posledných piatich mesiacoch pred zavedením eura, čo je 1. januára 2009, a tiež niekoľko týždňov po tomto termíne.

ZOCR odhaduje, že náklady na zavedenie novej meny budú u malých a stredných podnikov predstavovať asi 0,18 až 0,5 % z obratu firmy, u veľkých podnikov to bude viac, 0,8 až 1 % z ich obratu.