Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Obchodný schodok Japonska sa v novembri výrazne prehĺbil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tretia najväčšia ekonomika sveta evidovala v novembri obchodný deficit 737,3 miliardy jenov (5,77 miliardy eur). Bol to schodok druhý mesiac po sebe, pričom v októbri dosiahol 450,1 miliardy jenov.

Tokio 19. decembra (TASR) - Japonsko zaznamenalo obchodný deficit aj minulý mesiac, pričom jeho hodnota sa prudko zvýšila. Dôvodom je vysoký rast dovozu, zatiaľ čo vývoz prakticky stagnoval.

Tretia najväčšia ekonomika sveta evidovala v novembri obchodný deficit 737,3 miliardy jenov (5,77 miliardy eur). Bol to schodok druhý mesiac po sebe, pričom v októbri dosiahol 450,1 miliardy jenov. Výsledok je horší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali so zvýšením schodku na 630 miliárd jenov.

Dovoz sa medziročne zvýšil o 12,5 %, pričom najväčší podiel na ňom mala ropa. Na druhej strane, vývoz vzrástol len o 0,1 % po 8,2-percentnom raste v októbri. Rast vývozu tak výrazne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s jeho spomalením na 1,1 %.

Naopak, v prípade dovozu očakávali, že vzrastie o niečo miernejšie, než ukázali údaje, konkrétne o 12 %. V októbri sa dovoz zvýšil o 19,9 %.

(1 EUR = 127,86 JPY)