Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V obchodoch sa zatiaľ nezaznamenal výskyt ukrajinskej hydiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Uviedol to dnes riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Bratislava 30. júla (TASR) - Slovenskí hydinári zatiaľ nezaznamenali v SR výskyt hydiny a hydinových výrobkov z Ukrajiny. "V sieťach obchodných reťazcov sme sa zatiaľ nestretli s hydinou, ktorá by mala na obale uvedenú ako krajinu pôvodu Ukrajinu," uviedol dnes pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

"Keďže nové nariadenie o označovaní pôvodu hydiny, ktoré vyžaduje uviesť krajinu chovu a krajinu zabitia, bude platiť až od budúceho roku, tak určiť krajinu pôvodu pri slovenských tzv. prebaľovacích firmách, je ťažké," upozornil. Náročné je zistiť pôvod hydiny podľa neho taktiež pri dovoze z Poľska, Maďarska, Holandska a z ČR, kde pôsobí na trhu s hydinovými výrobkami veľa "prebaľovačov".

"Pri hydine dodávanej do reštaurácií a zariadení verejného a školského stravovania nevieme zistiť pôvod hydiny. Vieme iba to, že slovenskí spracovatelia hydiny do týchto stravovacích zariadení dodávajú iba veľmi malé množstvo hydiny," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.