Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Obciam by sa mal zvýšiť podiel príjmu z daní na 70 %

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rezort financií zároveň uviedol, že navýšenie príjmu z podielových daní je výsledkom konštruktívnych rokovaní so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združením samosprávnych krajov SK 8.

Bratislava 10. júna (TASR) - Obciam a vyšším územným celkom (VÚC) by mal od budúceho roka vzrásť podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb. Obciam by sa mal zvýšiť zo súčasných 68,5 % na 70 % a krajom by mal stúpnuť z 29,2 % na 30 %. Vyplýva to z Informácie o priebehu fiškálnej decentralizácie v rokoch 2004 až 2015 a návrhu na zvýšenie daňových príjmov obcí a VÚC, ktorou by sa mala v blízkej budúcnosti zaoberať vláda.

"Okrem už avizovaných a postupne realizovaných opatrení, ako napríklad poskytovanie podpory zo štátneho rozpočtu na program rozširovania kapacít predškolských zariadení, je ďalšou možnosťou v tomto smere posilniť vlastné daňové príjmy obcí a VÚC prostredníctvom zvýšenia ich podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré materiál pripravilo.

Rezort financií zároveň uviedol, že navýšenie príjmu z podielových daní je výsledkom konštruktívnych rokovaní so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a združením samosprávnych krajov SK 8. "Je v spoločnom záujme vlády a predstaviteľov samosprávy, aby sa v ďalšom období vytváral v ich rozpočtoch priestor pre úspešné napĺňanie funkcií územnej samosprávy nielen v oblasti základnej prevádzky, ale aj v oblasti budovania potrebnej infraštruktúry s prioritou skvalitňovania služieb občanom," vysvetlilo MF SR. Na informatívny materiál by mala v krátkom čase nadviazať príslušná legislatíva.

Dokument informuje o doterajšom vývoji daňových príjmov miest, obcí a VÚC od začiatku fiškálnej decentralizácie v roku 2005. Vyplýva z neho, že celkové daňové príjmy obcí sa v rokoch 2005 až 2014 zvýšili o 49 %. Kým v roku 2005 predstavovali 1,2 miliardy eur, vlani dosiahli už 1,8 miliardy eur. Taktiež sa zvýšili aj daňové príjmy VÚC, a to z 388,2 milióna eur v roku 2005 na 577,8 milióna eur vlani.