Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júni vzrástli

Foto: TASR/AP

Separátne údaje odhalili tiež, že tržby v nemeckom výrobnom odvetví v júni medzimesačne klesli o 1,4 % po znížení o 0,4 % v máji.

Wiesbaden 5. augusta (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júni ožili a vzrástli viac, ako ekonómovia očakávali. Podporil ich silný domáci dopyt. Ukázali to vo štvrtok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Podľa najnovších štatistík nemecké továrne zaznamenali v júni nárast objednávok o 4,1 % oproti máju, keď medzimesačne klesli o 3,2 %.

Ekonómovia pritom predpovedali oveľa menší nárast júnových objednávok, o 1,9 %.

Bez veľkých zákaziek však nové objednávky v nemeckom priemysle stúpli v júni medzimesačne len o 1,7 %.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že domáce objednávky sa v júni zvýšili o 9,6 %, zatiaľ čo zahraničné objednávky stúpli iba o 0,4 %, a to najmä vďaka objednávkam z eurozóny, ktoré vzrástli o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní júnové objednávky prudko vzrástli o 26,2 %. Tempo ich rastu sa však citeľne spomalilo z májových 54,9 %. Tieto výsledky odrážajú vlaňajší nízky porovnávací základ, keďže pred rokom bola v Nemecku zavedená prvá a veľmi prísna blokáda na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením obmedzení, boli tohoročné júnové nové objednávky vyššie o 11,2 %.

Separátne údaje odhalili tiež, že tržby v nemeckom výrobnom odvetví v júni medzimesačne klesli o 1,4 % po znížení o 0,4 % v máji.