Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v júni vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj objednávky na tzv. kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem, sa v júni zvýšili.

Washington 4. augusta (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v júni po dvoch mesiacoch poklesu ožili a vzrástli. A dokonca o niečo viac, ako ekonómovia očakávali. Motorom ich rastu bol najmä nestály dopyt po dopravných prostriedkoch. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu vo Washingtone sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární v júni zvýšili o 1,8 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne klesli o 1,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že júnové objednávky na priemyselné výrobky z USA stúpnu v priemere o 1,7 %.

Dôvodom väčšieho, ako očakávaného júnového nárastu nových objednávok, bol najmä zvýšený dopyt po lietadlách. Celkovo objednávky na dopravné prostriedky (kam okrem lietadiel patria aj vlaky, lode a autá), ktoré sú veľmi nestále, v júni prudko stúpli, medzimesačne o 9,3 %.

Po vylúčení týchto nestálych objednávok na dopravné prostriedky, sa dopyt po amerických výrobkoch v júni zvýšil len o 0,5 %, zatiaľ čo v máji aj v apríli klesol zhodne o 0,1 %.

Zo štatistík tiež vyplýva, že objednávky na americké produkty dlhodobej spotreby v sledovanom období vzrástli medzimesačne o 3,4 % po 2,3-% poklese v máji.

Aj objednávky na tzv. kapitálové produkty, ktoré odzrkadľujú investičné plány firiem, sa v júni zvýšili o 0,7 %, z toho dopyt po tzv. jadrových kapitálových produktoch, od ktorého sa odvíjajú odhady výdavkov firiem na nové vybavenie, stúpli o 0,3 %.