Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Objednávky na trvanlivé výrobky z USA vo februári vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké produkty dlhodobej spotreby vo februári 2024 vzrástli o 1,4 % oproti januáru, keď po revízii medzimesačne klesli o 6,9 %.

Washington 26. marca (TASR) - Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA sa vo februári zotavili z januárového poklesu a vzrástli viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu najmä oživenie nestáleho dopytu po dopravných zariadeniach. Ukázali to v utorok údaje amerického ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Ministerstvo uviedlo, že objednávky na americké produkty dlhodobej spotreby vo februári 2024 vzrástli o 1,4 % oproti januáru, keď po revízii medzimesačne klesli o 6,9 %.

Ekonómovia pritom očakávali, že sa objednávky na tovar dlhodobej spotreby vo februári zvýšia medzimesačne o 1,3 % po pôvodnom poklese o 6,2 % v januári pri predbežnom odhade.

Údaje ministerstva ďalej odhalili, že objednávky na dopravné zariadenia vo februári ožili a vzrástli o 3,3 % po prepade o 18,3 % v januári, pričom objednávky na motorové vozidlá a komponenty stúpli o 1,8 % (-0,5 % v januári).

Bez započítania objednávok na dopravné zariadenia sa dopyt po tovaroch dlhodobej spotreby vo februári zvýšil o 0,5 %, zatiaľ čo mesiac predtým ešte klesol o 0,3 %. Ekonómovia očakávali o niečo miernejší nárast nových objednávok bez dopravných zariadení vo februári, o 0,4 %.

Ministerstvo zároveň v utorok informovalo, že dodávky hotových produktov dlhodobej spotreby sa vo februári zvýšili o 1,2 % na 282,7 miliardy USD (260,91 miliardy eur). Motorom ich rastu boli dopravné zariadenia, ktorých dodávky stúpli o 4 % na 89,8 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0835 USD)