Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Objednávky nemeckého priemyslu sa v septembri mierne posilnili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bez zahrnutia veľkých objednávok, ktoré zvyknú podliehať výkyvom, bola septembrová bilancia podstatne slabšia a objednávky klesli o 2,2 %.

Wiesbaden 6. novembra (TASR) - Nemecké priemyselné podniky získali v septembri o niečo viac objednávok ako v predchádzajúcom mesiaci. Celkovo bolo prijatých o 0,2 % viac objednávok, oznámil v pondelok nemecký štatistický úrad. Mierny nárast prekvapil analytikov, ktorí v priemere očakávali pokles o 1,5 %. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a portálu tradingeconomics.

Bez zahrnutia veľkých objednávok, ktoré zvyknú podliehať výkyvom, bola septembrová bilancia podstatne slabšia a objednávky klesli o 2,2 %. Slabý bol aj vývoj v celom treťom štvrťroku. Od júla do konca septembra sa objednávky v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom znížili o 3,9 %.

Zahraničné objednávky sa zvýšili o 4,2 %, pričom nové objednávky z eurozóny vzrástli o 6,2 % a objednávky zo zvyšku sveta o 2,9 %. Domáce objednávky klesli o 5,9 %.

Údaje za august boli revidované prudko nadol na medzimesačný rast o 1,9 % z pôvodne uvádzaných 3,9 %. Príčinou boli podľa štatistického úradu nesprávne vykázané údaje v kategórii výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov.