Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové výrobky dlhodobej spotreby z USA v júni vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ale aj objednávky na kľúčové kapitálové produkty v júni ožili po dvoch mesiacoch poklesu.

Washington 27. júla (TASR) - Objednávky na nové výrobky dlhodobej spotreby z USA v júni vzrástli, a to aj vďaka veľkému dopytu po dopravných lietadlách. Ale aj objednávky na kľúčové kapitálové produkty v júni ožili po dvoch mesiacoch poklesu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu USA sa objednávky na dodávky amerických výrobkov dlhodobej spotreby v júni zvýšili o 3,4 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne klesli o 2,1 %. Júnový výsledok je tak najlepší od marca tohto roka.

Aj objednávky na kapitálové produkty bez nestálych objednávok na lietadlá, ktoré sú dôležitým ukazovateľom podnikateľských plánov v USA, sa v júni zvýšili medzimesačne o 0,9 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom odhadovali, že dopyt po kapitálových produktoch v USA po dvoch mesiacoch poklesu stúpne v júni oveľa menej, konkrétne len o 0,4 %.

Jedným z dôvodov oživenia júnových objednávok na tovary dlhodobej spotreby bol strmý nárast veľmi nestáleho dopytu po lietadlách, ktorý medzimesačne vyskočil o 66,1 % po májovom prepade o 31,6 %.

Celkovo sa objednávky na dopravné prostriedky z USA v júni zvýšili medzimesačne o 8,9 %, z toho dopyt po autách a autokomponentoch vzrástol o 0,2 %.