Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Objem bankových úverov v Číne vzrástol na takmer 5 biliónov jüanov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V porovnaní s decembrom sa ich hodnota prudko zvýšila, keď v poslednom mesiaci minulého roka banky poskytli pôžičky iba za 1,17 bilióna jüanov.

Peking 9. februára (TASR) - Objem úverov, ktoré poskytli čínske banky, sa v januári v porovnaní so záverom minulého roka prudko zrýchlil a dosiahol rekordných takmer 5 biliónov jüanov. Vývoj v oblasti pôžičiek je výsledkom najnovších krokov vlády a centrálnej banky na podporu rastu ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila údaje centrálnej banky PBOC.

Čínske komerčné banky poskytli v januári nové úvery v celkovej hodnote 4,92 bilióna jüanov (635,49 miliardy eur). V porovnaní s decembrom sa ich hodnota prudko zvýšila, keď v poslednom mesiaci minulého roka banky poskytli pôžičky iba za 1,17 bilióna jüanov.

Hodnota nových pôžičiek zároveň predstavuje nový rekord. Ten predchádzajúci zaznamenali úvery komerčných bánk v januári minulého roka, a to na úrovni 4,9 bilióna jüanov. Objem úverov zároveň prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s tým, že ich hodnota vzrastie v januári na 4,5 bilióna jüanov.

Rekord padol aj za minulý rok, keď čínske komerčné banky poskytli v roku 2023 nové úvery v celkovej hodnote 22,75 bilióna jüanov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom tak objem úverov zvýšili o 6,8 %.

Inak sa však vyvíjala situácia v decembri 2023. V poslednom mesiaci minulého roka sa síce objem nových pôžičiek zo strany čínskych bánk rovnako zvýšil, rast bol však v porovnaní s decembrom 2022 najslabší za viac než 20 rokov.

Čo sa týka januárových úverov, prudko vzrástli najmä pôžičky firmám. Tie sa zvýšili z decembrovej hodnoty 892 miliárd na zhruba 3,9 bilióna jüanov. Úvery domácnostiam, z ktorých väčšinu tvorili hypotéky, sa v januári zvýšili oproti decembru približne štvornásobne.

(1 EUR = 7,742 CNY)