Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Objem úverov na bývanie ku koncu vlaňajška dosiahol 24,8 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Andrej Galica

Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem vzrástol na 16,4 miliardy eur.

Bratislava 5. februára (TASR) - Banky na Slovensku ku koncu vlaňajška poskytli úvery na bývanie v objeme 24,8 miliardy eur. Medzimesačne objem poskytnutých pôžičiek vzrástol o 253,01 milióna eur. Medziročne objem úverov stúpol o 2,8 miliardy eur. Vyplýva to z údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem vzrástol na 16,4 miliardy eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktoré banky poskytli v celkovom objeme takmer 6,06 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia vzrástli na 2,32 miliardy eur.

Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na financovanie nehnuteľností dosiahla Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,73 %. Za ňou nasledovali VÚB s 21,33-% podielom a Tatra banka s 13,78-% podielom.

V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB, ktorej podiel dosiahol 44,80 %. Za ňou nasledovali Slovenská sporiteľňa s podielom na úrovni 24,04 % a Tatra banka s 15,16-% podielom. Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, potom VÚB a ČSOB.

V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu januára 2017 dosiahol 83,61 %.