Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Objem úverov na nehnuteľnosti v septembri presiahol 21 mld. eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Medzimesačne ich objem vzrástol o 238 miliónov eur, medziročne sa zvýšil o 2,6 miliardy eur.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Objem poskytnutých úverov na bývanie presiahol v septembri tohto roka hranicu 21 miliárd eur. Medzimesačne ich objem vzrástol o 238 miliónov eur, medziročne sa zvýšil o 2,6 miliardy eur. Vyplýva to z najnovších štatistík Národnej banky Slovenska (NBS).

Väčšinu z celkového objemu poskytnutých pôžičiek tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých objem vzrástol na takmer 13,6 miliardy eur. Za nimi nasledovali hypotekárne úvery, ktoré banky poskytli v celkovom objeme 5,4 miliardy eur a úvery zo stavebného sporenia vzrástli na 2,2 miliardy eur.

Spomedzi finančných domov najväčší podiel na stave poskytnutých úverov na nehnuteľnosti dosiahla Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel predstavoval 27,29 %. Za ňou nasledovali VÚB s 20,36-% podielom a Tatra banka s 13,36-% podielom.

V poskytovaní hypotekárnych úverov viedla zase VÚB, ktorej podiel dosiahol 41,63 %. Za ňou nasledovali Slovenská sporiteľňa s podielom na úrovni 22,88 % a Tatra banka s 16,10-% podielom. Najvyšší podiel v poskytovaní iných úverov na nehnuteľnosti mala Slovenská sporiteľňa, potom VÚB a ČSOB Banka.

V poskytovaní úverov stavebného sporenia dlhodobo vedie Prvá stavebná sporiteľňa, ktorej podiel ku koncu augusta dosiahol 85,72 %.