Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Objem verejných obstarávaní v prvých troch štvrťrokoch stúpol o 6,5 %

Ilustračné foto Foto: TASR

Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.

Bratislava 18. novembra (TASR) – V septembri tohto roka vyhlásili verejní obstarávatelia 654 súťaží v celkovej hodnote 863 miliónov eur. Od januára do septembra bolo vypísaných 5249 obstarávaní za 5,6 miliardy eur. Medziročne to predstavuje pokles počtu o 15,9 %, ale nárast objemu o 6,5 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.

Z verejných obstarávaní vyhlásených v prvých troch štvrťrokoch 2015 bola zatiaľ zrušená necelá desatina tvoriaca 5 % celkovej hodnoty súťaží. Firmy, ktoré sa o zákazky uchádzali, zatiaľ začali realizovať viac než tretinu (34 %) v sume 956 miliónov eur. Hodnota verejných obstarávaní bola pri ukončení v priemere o 9 % nižšia ako pri vyhlásení. Po odpočítaní zadaných a zrušených zákaziek v systéme zostáva ešte práca za 4,2 miliardy eur (76 %).

V septembri oznámili investori celkovo 654 verejných obstarávaní v hodnote 863 miliónov eur. Po júli ide o najlepší výsledok tohto roka. "Súťaž za 160 miliónov eur vyhlásila v septembri napríklad Železničná spoločnosť Slovensko na nákup elektrických zariadení. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba zase vyhlásil súťaž za 100 miliónov eur na rekonštrukciu ľavej a pravej plavebnej komory na Sústave vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros," priblížil riaditeľ analytickej spoločnosti Jiří Vacek.

V januári až septembri ukončili investori 4046 zákaziek v celkovej hodnote 3,3 miliardy eur. To predstavuje medziročný pokles počtu aj objemu ukončených verejných obstarávaní o 4 %, respektíve o 24,9 %.