Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Objem zásob ropy v Spojených štátoch nečakane klesol

Na snímke vyústenie ropovodu Družba v rafinérii Slovnaft v Bratislave v stredu 1. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Úrad zároveň uviedol, že výrazný pokles zaznamenali aj zásoby benzínu.

Washington 13. marca (TASR) - Objem zásob ropy v Spojených štátoch minulý týždeň nečakane prudko klesol. Výrazný pokles okrem toho zaznamenali aj zásoby benzínu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA).

Zásoby ropy v USA klesli v týždni do 8. marca o 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) po tom, ako sa v predchádzajúcom týždni o 1,4 milióna barelov zvýšili. Analytici predpokladali, že v raste budú pokračovať, a to o 1,3 milióna barelov.

Po poklese o spomínaných 1,5 milióna barelov sa celkový objem zásob ropy v závere minulého týždňa dostal na 447 miliónov barelov. To je o 3 % menej, než predstavuje 5-ročný priemer pre toto obdobie roka.

Úrad zároveň uviedol, že výrazný pokles zaznamenali aj zásoby benzínu. Klesli o 5,7 milióna barelov a rovnako ako v prípade zásob ropy sú o 3 % nižšie, než predstavuje 5-ročný priemer pre toto obdobie roka. Naopak, zásoby ropných destilátov, ktoré zahrnujú naftu a vykurovací olej, zaznamenali rast o 900.000 barelov. Napriek tomu sú aj tieto zásoby až o 7 % nižšie, než predstavuje 5-ročný priemer pre súčasné obdobie roka.