Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podľa Kaníka, obmedzenie daňového bonusu na deti sa dotkne pracujúcich

Ľudovít Kaník Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa medializovaných informácií Ministerstvo financií SR plánuje znížiť alebo úplne zrušiť daňový bonus na deti rodičom, ktorí dobre zarábajú.

Bratislava 25. júla (TASR) - Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) nesúhlasí s plánmi rezortu financií obmedziť daňový bonus na deti. Podľa Kaníka je to zlé riešenie, ktoré postihne pracujúce rodiny.

"Filozofia daňového bonusu je jednoduchá a motivačná. Vychádza z myšlienky, že štát má podporovať rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, a zvyšovať im čistý príjem takýmto spôsobom, aby bolo jasné, že pracovať sa oplatí," povedal pre TASR Kaník s tým, že v úmysle rezortu financií je daňový bonus obmedziť, pretože potrebuje "nazbierať" peniaze do rozpočtu.

Podľa medializovaných informácií Ministerstvo financií (MF) SR plánuje znížiť alebo úplne zrušiť daňový bonus na deti rodičom, ktorí dobre zarábajú. V súčasnosti je daňový bonus vo výške 21,41 eura mesačne. O túto sumu si môže pracujúci rodič znížiť svoju daň z príjmov na vyživované dieťa do veku 25 rokov. Bývalý minister práce Ľudovít Kaník takéto zmeny však nepodporuje a chce na septembrovú schôdzu parlamentu priniesť vlastný návrh zákona o rodičovskom príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa, ako aj návrh novely zákona o dani z príjmu.

"Návrh spočíva v tom, že radikálne by sa zvýšil daňový bonus od štvrtého dieťaťa a ďalšieho dieťaťa. Rodičovský príspevok a príspevok pri narodení dieťaťa by sa nevyplácal všetkým rovnako, ale len do počtu troch, maximálne štyroch detí. Pracujúce rodiny by tak o nič neprišli a skončila by sa motivácia rodičov zabezpečovať si príjem cez deti," priblížil Kaník.

Je totiž presvedčený, že príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý nie je viazaný na to, či rodičia pracujú, vedie k patologickému javu. "Rodiny si takto zabezpečujú finančné zdroje tým, že im deti zabezpečujú príjem. Toto je problém, nie brať pracujúcim rodinám peniaze," konštatoval Kaník s tým, že minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ide opačným smerom a chystá sa poškodiť pracujúcich rodičov.

Rezort financií pre TASR uviedol, že opatrenie je v štádiu prípravy. "Jeho cieľom je zvýšenie adresnosti daňového bonusu," konštatoval tlačový odbor MF SR.