Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Obnoviteľné zdroje v Nemecku môžu zvýšiť ceny elektriny na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Odpovede na budúce zmeny cenovej hladiny elektriny teda ležia dnes viac v Nemecku ako na Slovensku.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Pri otázke vplyvu energetickej politiky Nemecka na cenu elektrickej energie na Slovensku je podľa Michala Hudeca z internetového portálu energia.sk potrebné vychádzať z dvoch predpokladov.

"Prvým je, že cena silovej elektriny - zjednodušene povedené elektriny ako komodity, ktorá sa spotrebúva v domácnostiach a priemyselných prevádzkach - sa odvíja od cenovej hladiny na lipskej burze EEX. Burza EEX je častou referenčnou platformou aj pokiaľ ide o obchody uzatvorené mimo nej," uviedol ďalej pre TASR Hudec.

Druhým predpokladom podľa neho je, že prenosové sústavy Nemecka a Slovenska sú cez siete Poľska a Česka galvanicky prepojené, pričom fyzikálnou vlastnosťou elektrickej energie je, že tečie v prvom rade vždy tou cestou, ktorá kladie najmenší odpor.

"Odpovede na budúce zmeny cenovej hladiny elektriny teda ležia dnes viac v Nemecku ako na Slovensku. Ak z energetického mixu Nemecka postupne vypadne jadro, celková cenová hladina na burze EEX na to bude, samozrejme, reagovať," zdôraznil.

"Pokiaľ Nemecko neposilní vlastné kapacity na prenos elektrickej energie zo severu, kde sa nachádzajú najväčšie inštalácie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), na juh krajiny, ktorý je tradičným priemyselných miestom spotreby, neplánované významné toky budú i naďalej tiecť cez prenosové siete Poľska, Česka, ale i Slovenska. A to si môže vyžiadať potrebu investovania do bezpečnosti a ďalšieho rozvoja siete na Slovensku, čo sa opäť môže premietnuť do koncového účtu aj pre domácnosti," dodal Hudec.