Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Obnovu evidencie pozemkov v obvode Javorina bude financovať SPF

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.

Bratislava 9. júla (TASR) - Obnova evidencie pozemkov v obvode bývalého Vojenského obvodu (VO) Javorina, ktorá by mala stáť približne 800.000 eur, sa bude financovať zo zdrojov Slovenského pozemkového fondu (SPF).

Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).

"Dohodli sme sa s ministerstvom financií, že tieto prostriedky by mali byť refinancované z rozdelenia zisku SPF," spresnil. Vzhľadom na komplikované právne pomery by agrorezort podľa neho mohol navrhnúť účinné opatrenia na ich vyriešenie do dvoch rokov.

Celý problém Javoriny je podľa Jahnátka totiž v tom, že vo vlastníckych pomeroch na Javorine vládne "absolútny chaos", pretože je vydaných reštitučne viac pozemkov, ako ich v skutočnosti existuje. "Snažíme sa teda ísť úplne od nuly - vrátiť sa do rokov 1949 až 1954, kedy nastalo preberanie týchto pozemkov od súkromníkov pre potreby československej armády," dodal.

Podľa analýzy MPRV, ktorú dnes schválila vláda, budetreba na zabezpečenie registrov obnovenej evidencie pozemkov a na návrh harmonogramu katastrálnych území v katastrálnych územiach bývalého VO Javorina približne 800-tisíc eur, z toho v roku 2015 približne 500-tisíc eur a v roku 2016 ďalších 300-tisíc eur.

"Podľa dostupných údajov a odborného odhadu bude jednoduchý register riešiť približne 38.000 parciel a predpokladaná cena spracovania jednej parcely je 20 eur," spresnil v analýze agrorezort.

"Pomalé tempo vydávania rozhodnutí bolo spôsobené podkladmi potrebnými ku konaniam, ktoré musia zohľadňovať právny stav v čase zoštátnenia a v čase vydania rozhodnutia, aby neboli dôvodom ich spochybňovania a dali právnu istotu oprávneným osobám," dodal rezort pôdohospodárstva v materiáli.