Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

OBR zhoršil prognózu rastu britskej ekonomiky v nasledujúcich 3 rokoch

Ľudia prechádzajú okolo vchodu do stanice metra Piccadilly Circus v Londýne v utorok 21. novembra 2023. Foto: TASR/AP

OBR uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Británie vzrastie tento rok o 0,6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze z marca počítal s miernym poklesom ekonomiky.

Londýn 23. novembra (TASR) - Britská ekonomika tento rok vzrastie, zatiaľ čo na jar sa očakával pokles. V nasledujúcich troch rokoch však bude tempo rastu pomalšie, než signalizoval predchádzajúci odhad. Uviedol to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý zároveň upozornil, že Britov očakáva najvýraznejší pokles životnej úrovne v histórii záznamov, aj keď rozsah poklesu bude o niečo miernejší, než sa pôvodne čakalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

OBR uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Británie vzrastie tento rok o 0,6 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze z marca počítal s miernym poklesom ekonomiky. Na druhej strane, na roky 2024, 2025 a 2026 úrad svoj odhad upravil výrazne smerom nadol. Na budúci rok očakáva rast ekonomiky na úrovni 0,7 %, v roku 2025 počíta s jeho zrýchlením na 1,4 % a v roku 2026 na 1,9 %. OBR pôvodne predpokladal v budúcom roku ekonomický rast na úrovni 1,8 %, na rok 2025 počítal s rastom o 2,5 % a v roku 2026 s jeho miernym spomalením na 2,1 %.

Ako dôvod zhoršenia prognózy OBR uviedol, že po prudkom zvýšení úrokových sadzieb sa výdavky spotrebiteľov aj firiem dostali pod výrazný tlak. Čo sa týka samotných úrokových sadzieb, OBR očakáva, že na budúci rok začne britská centrálna banka kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorá dosahuje 5,25 %, znižovať, predpokladá však, že dlhodobo sa bude držať okolo 4 %, čo je stále vysoká úroveň.