Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Tesla zotrváva pri plánoch na rozšírenie svojej továrne v Grünheide

Tesla. Foto: TASR/AP

V prieskume sa vyjadrilo proti 3499 obyvateľov a 882 hlasovalo za.

Berlín 21. februára (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla zotrváva pri svojich plánoch na rozšírenie továrne v obci Grünheide pri Berlíne aj po zamietavom hlasovaní tamojších obyvateľov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Uznávame, že obyvatelia Grünheide majú v súvislosti s plánovaným rozšírením závodu obavy," oznámila spoločnosť v stredu. Tesla zopakovala, že rozšírenie závodu považuje za veľký prínos pre obec. Ďalšie kroky chce koordinovať v spolupráci so všetkými zúčastnenými stranami na základe spätnej väzby, ktorú dostala v posledných týždňoch. Spoločnosť zdôraznila, že cieľom rozvojového plánu je aj presunúť veľkú časť kamiónovej dopravy na železnicu.

Väčšina obyvateľov Grünheide rozšírenie továrne odmietla. Po sčítaní hlasov v utorok (20. 2.) večer sa proti vyslovili takmer dve tretiny hlasujúcich. Hlasovanie v rámci verejnej konzultácie s obyvateľmi nie je záväzné, považuje sa však za dôležitý signál. O pláne rozvoja musí ešte rozhodnúť miestne zastupiteľstvo Grünheide.

Okrem existujúceho 300-hektárového areálu továrne chce Tesla na ďalších 170 hektároch vybudovať nákladnú železničnú stanicu, sklady a podnikovú materskú školu. Na tento účel sa má vyrúbať viac ako 100 hektárov lesa. Americká spoločnosť pred hlasovaním zdôrazňovala prínosy pre región. Odporcovia vyjadrovali najmä obavy o životné prostredie.



Obyvatelia Grünheide odmietli plány Tesly na rozšírenie jej továrne



Obyvatelia obce Grünheide pri Berlíne odmietli plány amerického výrobcu elektromobilov Tesla na rozšírenie jeho továrne. V prieskume sa vyjadrilo proti 3499 obyvateľov a 882 hlasovalo za, oznámilo v utorok (20. 2.) miestne zastupiteľstvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hlasovanie v rámci prieskumu medzi občanmi nie je záväzné, považuje sa však za dôležitý signál. O pláne rozvoja musí ešte rozhodnúť miestne zastupiteľstvo Grünheide. Podľa vedenia obce účasť na hlasovaní dosiahla viac ako 70 %. Zúčastniť sa mohli všetci obyvatelia Grünheide starší ako 16 rokov, ktorí v obci žijú aspoň tri mesiace.

Okrem existujúceho 300-hektárového areálu továrne chce Tesla na ďalších 170 hektároch vybudovať nákladnú železničnú stanicu, sklady a podnikovú materskú školu. Na tento účel sa má vyrúbať viac ako sto hektárov lesa. Americká spoločnosť pred hlasovaním zdôrazňovala prínosy pre región. Odporcovia vyjadrovali najmä obavy o životné prostredie.